Eerste editie Nederlands Silent Film Festival Eindhoven

13-01-2018, Pand P, Leenderweg 65 Eindhoven

EINDHOVEN - Op 12, 13 en 14 januari 2018 vindt de eerste editie van het Nederlands Silent Film Festival plaats in Pand P Eindhoven!  Gedurende 3 dagen zullen er 6 programma’s te zien zijn met prachtige, grappige, ontroerende en spectaculaire ‘stomme films’, geluidloze films gemaakt in de jaren ’10 en ’20 van de vorige eeuw, begeleid met live muziek van gerenommeerde filmmusici.

De artistieke leiding is in handen van filmpianist Daan van den Hurk, die als filmpianist op festival door heel Europa speelt. Een deel van de programma’s zal hij zelf begeleiden, bijgestaan door pianist en componist Maud Nelissen, componist Anne-Maartje Lemereis, drummer Frank van der Star en bassist Bart Soeters Elk programma wordt geopend met een korte stille stop motion film, geanimeerd en live begeleid door Anne-Maartje Lemereis.

Het grootste evenement is de Slapstick Saturday! In dit avondvullend programma worden films vertoond van de twee grootste silent film komieken: Charlie Chaplin en Buster Keaton, die al ruim een eeuw garant staan voor tranen van het lachen. Na de pauze wordt Keaton’s hilarische en ontroerende meesterwerk STEAMBOAT BILL JR (1928) vertoond.

In het stille tijdperk werden niet alleen comedies gemaakt. Tijdens het festival zijn daarom ook avonturenfilms te zien zoals Filibus de Luchtpirate uit 1915 en spectaculaire stunts in Rinaldo Rinaldini uit 1927. En is er een film van Nederlandse bodem: Het Geheim van Delft (1917). Daaraan voorafgaand wordt een korte sight seeing van Eindhoven van honderd jaar geleden vertoond.

Tijdens het festival zijn er naast films ook een drietal lezingen, tijdens welke het publiek ook meer achtergronden kan krijgen over programma’s, de muziek en de geschiedenis van de silent film. Een van deze lezingen wordt gegeven door een speciale gast en supporter van het NSFF: Filmhistoricus, Chaplin-biograaf en emeritus-directeur van het grootste silent film festival ter wereld David Robinson.

6 januari om 19:30 in Pand P is een voorproefje van het festival te zien in de concertserie Zolderkamertjesklassiek met de klassieke Belgische dramafilm Maudite Soit La Guerre (Vervloekt Zij den Oorlog) uit 1914. Deze film wordt live begeleid met o.a. klassieke liederen van Fauré en Poulenc, uitgevoerd door Pien Straesser (sopraan) en Daan van den Hurk (piano).

Meer informatie, de programmering en de kaartverkoop is te vinden op www.nsff.nl.