Slavisch koor treedt op in Leende

13-10-2019, St. Petrus Bandenkerk in Leende

LEENDE - In het kader van de concertcyclus in de kerk van Leende, die verzorgd wordt door de “Stichting Behoud Kerkgebouw Sint-Petrus’Banden Leende”, komt op zondag 13 oktober het bekende Helmonds Slavisch Koor een optreden verzorgen. Helmonds Slavisch Koor is opgericht in 1992 en heeft zich toegelegd op de vertolking van de muziek uit Slavische landen waarbij het koor zich heeft bekwaamd in liturgische koorzang als ook in de volksmuziek uit die landen. Het koor staat al vanaf de oprichting onder leiding van dirigent Antoine van Wanrooij die zowel in koordirectie als in orkestdirectie en in zijn hoofdvak accordeon afstudeerde aan het conservatorium Tilburg.

De koorzang is gebaseerd op de Russisch-Orthodoxe liturgie en ondersteunt en bevestigt muzikaal de gebeden en de opzet van kerkdiensten. Het “Otce Nasj” (Onze vader), hetgeen in diverse uitvoeringen wordt gezongen, is daar een mooi voorbeeld van. Het koor luistert dan ook regelmatig kerkdiensten op in de regio; onlangs nog in Beek en Donk en in de kathedraal van Roermond.

Daarnaast brengt het koor met veel verve Slavische volksmuziek ten gehore waarbij het koor op de juiste momenten begeleid wordt door de dirigent. Emoties van alle dag, zoals verdriet, humor en liefde krijgen daardoor de bijzondere kleur die het wezen is van de Slavische muziek. De gevoelige snaar wordt op die momenten bij alle aanwezigen geraakt, mede door invulling van de eigen solisten van het koor.

Het repertoire van het koor bestaat inmiddels uit meer dan 200 unieke werken waaronder naast de volksmuziek werken van beroemde componisten zoals Smetana, Rachmaninov, Dvorak en Tsaikovski. Een deel van deze werken is speciaal voor het koor bewerkt door de dirigent, maar vooral ook door de Tjechisch componist, Frantisek Plojhar.

Aanvang van het concert 14.30 uur. Gratis entree. Na afloop wordt er een collecte gehouden ter ondersteuning van het doel van de stichting SBKL.