Winnaars ‘Het Beste Idee 2018’ tegen de plastic soep bekendgemaakt

16 maart 2018 - 07:30

EINDHOVEN - Vandaag is tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Augustinianum in Eindhoven voor de achtste keer de winnaar van ‘Het Beste Idee’ bekendgemaakt. Met een oplossing voor de grote hoeveelheid plastic dekseltjes die in de oceaan terecht komt, won een team VWO 5-leerlingen ‘Het Beste Idee 2018’. Daarnaast werd een nieuw bioplastic uit citrusschillen ontwikkeld en werd een alternatief bedacht voor plastic afkomstig van dameshygiëne producten. De ideeënwedstrijd vond dit jaar plaats in samenwerking met opdrachtgever Searious Business.   

Het winnende product, de deksel ‘Reseacle’ is een simpel doch doeltreffend concept. De vraag naar een alternatief voor de huidige plastic deksel op drinkbekers is uiterst actueel. In de huidige levenscyclusanalyse van plastic wordt de totale milieu-impact van plastic vaak niet meegenomen. Dit terwijl plastic deksels op dit moment een behoorlijke bijdrage leveren aan de plastic soep. Daarnaast gebruikt horeca in tropische landen extra veel deksels om opwarming, bederf en vervuiling van de bekerinhoud te voorkomen. Met deze nieuwe deksel zijn de omschakelkosten voor aanbieders echter gering. Daarnaast wordt op slimme wijze een mogelijkheid tot refill met dit ontwerp nadrukkelijk gestimuleerd. Naast het winnende product ontwikkelden leerlingen een aantrekkelijk bioplastic genaamd ‘Synthetic Orange’, gemaakt van sinaasappelschillen. Als voorbeeld werd het oranje, redelijk harde doch flexibele product uitgewerkt in de vorm van cadeaukaarten. Searious Business is enthousiast over de samenwerking en de ideeën van de leerlingen en is voornemens om samen met gerelateerde producenten enkele winnende producten verder te ontwikkelen.

Vraagstuk van Searious Business
87 VWO 5-leerlingen van het Augustinianum werkten de afgelopen maanden in groepjes aan een vraagstuk van Searious Business: ‘Welk product zorgt ervoor dat de plastic soep vermindert door vervanging of circulaire upgrading van laagwaardig plastic’. In totaal werden er 28 verschillende ontwerpen ingediend. De samenwerking vond plaats in het kader van ‘Het Beste Idee’, de jaarlijks terugkerende ideeënwedstrijd van het Augustinianum.

Plastic Soep
De ‘plastic soep’ werd in 1997 ontdekt. Helaas neemt deze hoeveelheid zwevend en drijvend plastic in onze zeeën en oceaan nog steeds toe. Daarnaast valt door verwering, zonlicht en golfslag groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt niet alleen tot ernstige verontreiniging van de oceaan, maar het eten van de aantrekkelijke stukjes plastic wordt inmiddels ook de meeste zeedieren fataal. Op dit moment wordt in de magen van 80% van alle zeevogels plastic aangetroffen. Bij vissen is dit 1 op 3. Daarnaast blijkt 93% van alle geteste volwassen mensen inmiddels BPA positief te zijn. Bisfenol A (BPA) is een giftige, chemische stof die in veel plastic producten zit. In kinderen tussen 6 en 12 jaar blijkt de concentratie BPA inmiddels twee maal zo hoog te zijn als in volwassenen. De grootte van de plasticsoep wordt inmiddels geschat op 700.000 km2 tot meer dan 15 miljoen km², en bestaat uit meer dan 100 miljoen ton aan plastic afval. Met name laagwaardig plastic, afkomstig van verpakkingen, vormt het grootste probleem.

De zes winnaars van 2018:

1. De Reseacle deksel: een veel gebruikt plastic wegwerpproduct dat een grote bijdrage levert aan de plastic soep, zijn plastic deksels van drinkbekers. De Reseacle deksel lost dit probleem op verschillende manieren op. Ten eerste is de deksel 100% biologisch afbreekbaar. Daarnaast zijn om de deksel te maken geen nieuwe machines nodig en blijven kosten voor vervoer en opslag gelijk. En natuurlijk is de deksel ook gewoon lekvrij en door het praktische ontwerp ook nog geschikt om de beker te hervullen, waardoor er nog minder grondstof wordt gebruikt.

2. Synthetic Orange: bioplastic gemaakt van citrusschillen. Voor het product wordt gebruik gemaakt van natuurlijke reststromen. Door citrusschillen op een bepaalde manier te behandelen, ontstaat een prachtig oranje, glad, redelijk hard doch buigzaam materiaal. Hieruit kunnen bijvoorbeeld cadeaupasjes worden geperst. Synthetic oranje kan zelf weer bedrukt worden en kan na gebruik zo in de composteerbak.

3. De Clear Tampon: een nieuw milieuvriendelijk omhulsel voor damestampons. In plaats van milieubelastend plastic, dat meestal om tampons gewikkeld zit en dus via een aparte reststroom moet worden afgevoerd, wordt gebruik gemaakt van een bioplastic dat direct met het toiletwater kan worden weggespoeld. Een slimme en eenvoudige oplossing voor een flinke reststroom plastic. 

4. De Afbakzak: een alternatief voor de plastic verpakking rondom afbakbrood door het uitbreiden van de functie van afbakpapier. De link naar onze huidige, snelle consumptiemaatschappij is met dit gebruiksitem dan ook goed gemaakt. Zowel de verpakking van bakpapier als de wikkel van bruin karton met een tekst gemaakt met behulp van een laserprint heeft een moderne, milieuvriendelijke uitstraling.
 
5. Balolly’s: snoeplolly’s met een stokje van bamboe. Een simpel product met een grote impact. Lollystokjes zijn typisch zo’n item dat veel wordt teruggevonden in het milieu. Met het natuurlijk en biodegradeerbaar maken van dit materiaal is de impact op het milieu veel kleiner.

6. Een frisdrank Refill station: een niet nieuwe doch in supermarkten nog ontbrekende technologie, waarbij verpakkingen worden vermeden door meer in bulk aan te bieden. Dit is natuurlijk een flinke stap in de goede richting omdat hergebruik wordt gestimuleerd en zwerfvuil wordt tegengegaan
 

Laat hier je reactie achter