Lezing over plunderingen op Brabantse platteland

16 april 2018 - 09:00

HEEZE-LEENDE -  Heemkundekring ‘Heeze-Leende-Zesgehuchten’ organiseert een lezing op donderdag 26 april om 20.00 uur in ‘t Brouwershuis in Leende. Maarten van Rossums plundertochten op het Brabantse platteland. Hoe Maarten van Rossum en zijn ‘gelderaers’ Brabantse boeren teisterden “Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. De lijfspreuk van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum (ca. 1478-1555) werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden.

Bij het Brabantse platteland denken we vandaag de dag vooral aan idylle, gemeenschapszin en fraaie landschappen. Hoe anders was dat in de zestiende eeuw! Brabant vormde toen regelmatig het toneel van guerrilla overvallen door Gelderse krijgsbenden. Kerkklokken, boden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren.

Wie was Maarten van Rossum en wat dreef hem? Hoe trof zijn harde hand het Brabantse platteland en de dorpen Heeze, Leende, Geldrop en Sterksel in het bijzonder? Kunnen we in kaart brengen welke personen specifiek werden getroffen? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld. Al eerder hield Sander Wassing met succes een lezing voor onze heemkundekring. Ook niet-leden van de heemkundekring zijn welkom. De toegang is gratis.

Laat hier je reactie achter