Groep 6 maakt Heeze bewust van Zwerfafval

20 juni 2018 - 09:35

HEEZE - Al enkele jaren biedt de gemeente Heeze-Leende gastlessen over zwerfafval aan op alle basisscholen in de gemeente. Dit jaar zijn de lessen vernieuwd en wordt er niet alleen gesproken over zwerfafval, maar ook over duurzaamheid en recycling. Dit heeft een nieuwe impuls gegeven aan de lessen en op basisschool Dirk Hezius hebben juf Sandra en haar leerlingen dat nog verder uitgebouwd.

De klas van Sandra Linssen en Carla van Herten, groep 6, stelt graag vragen en heeft veel ideeën. “Uit een brainstormsessie met de leerlingen werd al snel duidelijk dat ze ook anderen bewust wilden maken van het probleem Zwerfafval,” vertelt Sandra. “Vooral de plastic soep spreekt tot de verbeelding.” Om die bewustwording voor elkaar te krijgen, hebben de leerlingen in groepjes vanalles bedacht en gemaakt. De leerlingen hebben voor elkaar hun project gepresenteerd en omdat juf Sandra ook in groep 4 les geeft, hebben de leerlingen daar ook mogen presenteren.

“Wij vonden een toneelstukje het leukste, want dan kun je het beste laten zien dat er te veel zwerfafval ligt.” Roos speelde de hoofdrol in hun stuk. Roos valt flauw als ze in het park loopt. Al dat zwerfafval! Iemand vangt haar op, maar dat blijkt een boef te zijn. Dat komt de boef goed uit. Nu Roos is flauwgevallen kan hij makkelijk haar portemonnee stelen. Gelukkig wordt de boef snel gepakt en in de gevangenis gezet. En zijn straf? Zwerfafval opruimen! Eind goed, al goed.

Van het toneelstuk is een film gemaakt en die hebben Roos en haar groepsgenoten in groep 4 laten zien. Stan uit groep 4 vond het een grappig filmpje en hij heeft er ook van geleerd. Net als van de presentatie van Evelien en haar groepje. Met een quiz leerden zij de kinderen over zwerfafval. Vooral de laatste vraag was bijzonder. “Heb je zelf wel eens iets in de natuur gegooid?” Toen werd duidelijk dat het toch vaker voorkomt, ook al weten de leerlingen dat het niet de bedoeling is.

Len maakte met zijn beste vriend Tijn een vlog. Dat is, zoals hij zegt, “helemaal mislukt”. Gelukkig hebben de heren er wel veel van opgestoken. Zeker dat je niet in je vlog moet zeggen: “Als er een vogel voorbij vliegt, zal ik je nog wat vertellen…”. Want als er dan geen vogel langs vliegt, heb je een probleem!

De kinderen vertellen ook over het filmpje over Harry dat ze vonden op internet. Met een raar stemmetje vertelt Harry over een haai die zwerfafval eet. En als die haai dan gevangen en opgegeten wordt door een visser, wordt de visser ook ziek van het plastic in de vis. Het is een laagdrempelige manier om te laten zien dat het plastic op die manier ook in mensen terecht komt. Simpelweg omdat het onderdeel lijkt te worden van de ‘voedsel’-keten. In zijn quiz speelde Kay daar slim op in. Hij had allerlei vragen over hoe lang het duurt voordat bepaalde zwerfafval-items verteerd zijn. Stan wist het soms, maar moest ook vaak gokken. De poster die in de klas hangt met alle antwoorden, had Kay heel slim afgeplakt.

“Ik ben super trots om mijn leerlingen. Ik ben altijd enthousiast over dit onderwerp, maar dit jaar heeft het nog leuker uitgepakt dan gewoon de standaard lessen. In alles wat de kinderen hebben gemaakt zit een boodschap.” Trots mag Juf Sandra zeker zijn. De bevlogenheid die spreekt uit alles wat de kinderen vertellen, werkt aanstekelijk. De leerlingen blijken ontzettend inventief. Annemijn vertelt dat ze in hun vlog allerlei soorten zwerfafval wilden laten zien, maar ze konden geen kauwgom vinden. “Toen hebben we een spekje verfrommeld en vastgeplakt en iedereen dacht dat het kauwgom was!”

Naast een presentatie hebben Evy en haar groepsgenoten mooie borden gemaakt. Op de borden staat “Ruim zwerfafval op!” en “Milieuvervuiling”. Deze borden zijn inmiddels opgehangen in het paadje tussen de school en de gemeentehuistuin. Dat is een belangrijke hotspot in Heeze, want er ligt veel zwerfafval. En waar de gemeente nog zoekende was naar de juist aanpak van deze hotspot, hebben de kinderen met de borden de daad bij het woord gevoegd. “Na school gaan we kijken of er nog veel prulletjes liggen. En als er dan niks meer ligt, dan hebben de borden geholpen”, vertelt Evy. Anders wil Len er graag camera’s ophangen om de boel in de gaten te houden. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, maar een tip voor de gemeente is het zeker!

De leerlingen hebben zelf veel geleerd van het project en ook groep 4 is weer een stuk bewuster. Nu kunnen de kinderen de rest van Heeze aan gaan pakken. En ze hebben ook al een idee hoe ze dat gaan doen. Kay: “Ik wil met het hele dorp beginnen om die bewust te maken, via de krant.” Len doet er nog een schepje bovenop: “Ik wil de rest van de wereld bewust maken en ik begin door het NOS Journaal te bellen en te zeggen dat ze reclame moeten maken tegen zwerfafval.”

Basisschool Dirk Hezius maakt regelmatig de directe omgeving schoon met de Zwerfafvalkar die ze van de gemeente hebben gekregen. Dat blijven ze zeker doen. “De leerlingen maken er veel gebruik van.” De school heeft sowieso het beleid dat leerlingen geen blikjes, pakjes of andersoortige wegwerpverpakkingen mee mogen nemen. Als ze dat doen, moet het weer mee naar huis. Niet alleen groep 6, maar de hele school is zich bewust van de problematiek van Zwerfafval. Volgend jaar wil Sandra in principe weer uitgebreid aandacht aan het onderwerp geven. “Wie weet maakt er iemand dan een Zwerfafval-rap!”

Laat hier je reactie achter