Eva Simkens naar studenten WK roeien in Shanghai

8 augustus 2018 - 09:20

LEENDE - De in Leende geboren Eva Simkens is zondag 5 augustus met drie teamgenoten (Eline van Marle, Kim Janssens en Jocelyn Spruijt) naar China vertrokken om van 10 tot 13 augustus Nederland te vertegenwoordigen tijdens de studenten wereldkampioenschappen roeien in Shanghai.

Eva is tot haar 9e opgegroeid in Leende, daarna verhuisde ze met haar ouders naar Zuid Frankrijk waar ze tot haar 18e heeft gewoond en het middelbaar onderwijs heeft afgesloten.
Omdat ze nog twijfelde over de juiste studiekeuze en ook nog niet wist of dat in Nederland of in Frankrijk zou moeten zijn, besloot ze een tussenjaar te nemen. Ze vertrok voor één jaar naar Engeland en is daar verslingerd geraakt aan het roeien.

Haar eerste kennismaking met deze sport was in Cambridge. Het toeval wil dat ze in een gastgezin verbleef waarvan de man des huizes voorzitter was van de City of Cambridge Rowing Club. Dan is de stap naar de roeiboot snel gemaakt, temeer omdat Eva’s moeder haar al het advies had gegeven om, als het kon, te gaan roeien in Engeland. Aan het einde van het roeiseizoen werd ze, na het behalen van de finale van Womens Henley en het winnen van de “Bumbs” op de Cam, door de roeivereniging uitgeroepen tot de belofte van 2014.

Eva is vervolgens gaan studeren aan Univerity College Utrecht. Die keuze was mede ingegeven omdat ze graag haar roeiambities wilde voortzetten bij Triton, de Utrechtse studentenroeivereniging. “Dat was wel even wennen! Het niveau was een stuk hoger dan bij de burgervereniging in England en ik kwam niet meer weg met alleen maar beuken”. Ze kreeg steeds meer de smaak te pakken en koos ervoor om naast haar universitaire studie, te gaan wedstrijdroeien. Een zwaar regiem, 8-9 keer trainen per week, geen alcohol en geen feestend studentenleven.

In het eerste jaar is ze gestart in een vierpersoons boot zonder “stuurtje” (persoon die de besturing van de boot voor zijn rekening neemt). Uiteindelijk is ze met haar vaste roeimaatje Eline van Marle in een tweepersoons boot terechtgekomen en samen hebben ze de afgelopen jaren een aantal successen geboekt.

Afgelopen september zijn ze geselecteerd met nog zes andere dames om de Head of the Charles te roeien in een acht. Deze wedstrijd in Boston (USA) is de grootste roeiwedstrijd ter wereld. Dit project is een initiatief van roeivereniging Minerva om studentenroeiers de kans te geven internationale ervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen in het roeien. In juni behaalden Eva en Eline de titel Nederlands Studentenkampioen en kregen ze te horen dat ze zich in de vier gekwalificeerd hadden voor het studenten wereldkampioenschap in China. Al met al een top seizoen.

Eva is best een beetje trots dat ze Nederland in een dames vier mag vertegenwoordigen. Over wat er hierna gaat komen is ze lekker nuchter, ”eerst dit maar eens goed afronden en mijn tweede bachelor halen. Het jaar daarna wil ik graag terug naar Cambridge voor mijn master.  Daar hebben ze ieder jaar een wel hele leuke wedstrijd op The Thames.”

Haar ouders wonen inmiddels deels in Frankrijk en deels in Leende en daar waar ze kunnen zijn ze er natuurlijk bij om haar aan te moedigen. Dat deelname in Shanghai vanuit de KNRB wordt gecoördineerd wil niet zeggen dat daarmee ook alles is geregeld en bekostigd. Een groot deel van de kosten komt voor rekening van het team zelf. Ze zijn daarom een crowdfunding campagne gestart om de reis en het verblijf te kunnen bekostigen.

U kunt Eva en haar team steunen op weg naar het podium in Shanghai. Donaties zijn meer dan welkom via: https://sport.talentboek.nl/talenten-teams/roeien/row-to-shanghai.html

Alle verrichtingen van Eva en haar team zijn ook te volgen via deze instagram link.

Laat hier je reactie achter