PVGE lezing: wonderen in het zonlicht in ‘t Perron

11 oktober 2018 - 19:28

HEEZE-LEENDE - De afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van de seniorenvereniging PVGE organiseert  op dinsdag 23 oktober een lezing van Hans van den Broek over “Wonderen in het Zonlicht”.

Hans van den Broek, gepensioneerd radioloog geeft al jaren lezingen over de geschiedenis der geneeskunde.  Deze lezing is een aanvulling uit onverwachte bron op zijn vroegere vondsten. In “Wonderen in het Zonlicht” worden door hem de raakvlakken tussen de geneeskunde en de vele wonderen uit de periode 1300 tot 1750 beschreven.

Hans vond in ruim 2500 wonderen, ofwel mirakels, uit de plaatsen Aerle-Rixtel, Amersfoort, Arnhem, Bolsward, Boxmeer, Brugge, Delft, Dordrecht, Halle, Handel, ’s-Hertogenbosch, Kevelaer, Maastricht, Niervaert, Ommel, Rhenen, Stiphout en Scherpenheuvel boeiende informatie over de geneeskunde uit die tijd. In deze mirakelverhalen bleken medische wetenswaardigheden en eigenaardigheden verborgen. Zo rolden door vergelijking van met elkaar overeenkomende wonderen onverwacht vele fraaie medische vondsten uit die gegevens.

Hoor over genezingen van krankzinnigen die door de duivel bezeten zijn en waarbij de duivel al dan niet succesvol uitgedreven wordt. Of bekijk hoe meer dan honderd kinderen die vanaf de geboorte lam zijn toch weer gaan lopen. Maak mee dat mensen hun ontwrichtte heup zelf in de kom zetten. Zie dat middeleeuwers na jaren genezen van een schot met een pijl terwijl bij kleine jongetjes grote liesbreuken weer in de buik terugglijden.

Bekijk wat een moeder bij een kind met koortsstuipen deed. Leef mee met de eerste patiënten met syfilis in Nederland.  En vooral realiseer U hoeveel honger en vooral vitaminegebrek er steeds weer geleden werd. De wonderverhalen blijken een ware goudmijn voor de verklaring van voor ons aanvankelijk onduidelijke medische verschijnselen.

Daarnaast krijgt U een goede indruk van de gang van zaken rond een bedevaart en de vele ingrijpende beloftes die onze doodzieke voorouders in hun bodemloze wanhoop aan de aanbeden heiligen deden.

Tussen alle wonderen door komen onverwachte juweeltjes aan vergeten kennis boven water zoals over het belang van eieren, kaarsen, het vernoemen van kinderen naar een Heilige en het verschijnsel wisselkind.

Dinsdag 23 oktober ’t Perron Schoolstraat 48, Heeze
Aanvang14 uur, koffie/thee vanaf 13:30
De deelname is gratis voor leden PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende.
Alle anderen betalen €3 pp.  Inclusief koffie/thee. Te betalen bij binnenkomst.
Graag vooraf aanmelden bij Max van Hofweegen,
E-mail: maxvhofweegen@gmail.com tel 040 2263334
     

Laat hier je reactie achter