VVN verzorgt 'dode hoek' les op basisscholen

9 oktober 2018 - 19:20

HEEZE-LEENDE - De leerlingen uit de groepen zeven en acht van de basisscholen in Heeze, Leende, Leenderstrijp en Sterksel krijgen als aanvulling op de verkeerslessen een zogenaamde 'dode hoek' training. HeezeLeende24 was dinsdagmorgen aanwezig bij de les op Kindcentrum De Parel in Heeze maar ook de andere basisscholen zijn aan de beurt geweest of komen nog aan de beurt. 

Veilig Verkeer Nederland en Transport en Logistiek Nederland (TLN) hebben het programma 'Veilig op Weg' opgesteld. Het programma geeft leerlingen inzicht in hoe ze veilig kunnen fietsen en lopen bij vrachtwagens. Niet alleen de theorie kwam aan bod maar ook een stukje praktijk. In de klas werd duidelijk uitgelegd wat de gevaren zijn van vrachtwagens in het verkeer. Vanwege de omvang van een vrachtwagen is het zicht dat de chauffeur heeft natuurlijk een stuk minder dan wanneer je op de fiets zit.

Buiten het schoolplein stond een vrachtwagen gereed en mochten de leerlingen om beurten achter het stuur zitten. De instructeur van Veilig Verkeer zette daarna de andere leerlingen rondom de vrachtwagen en moest de 'chauffeur' zeggen wie hij of zij kon zien. En inderdaad, vaak werden de leerlingen niet of pas heel laat gezien door de chauffeur. De kinderen stonden in de dode hoek en zijn onzichtbaar voor de chauffeur ondanks de grote ramen en de zes spiegels.

Een leerzame les voor de leerlingen. ''Ik had dit echt niet verwacht. Ik zag ze niet eens staan,'' was één van de reacties van een leerling na afloop. De theorie werd afgesloten met een quiz van acht vragen die slechts door enkele leerlingen foutloos werd gemaakt. Naast deze dode hoek training doen de leerlingen ook nog verkeersexamen dat eveneens uit zowel theorie als praktijk bestaat.

Laat hier je reactie achter