Nieuwe brandstofnamen bij tankstations

12 oktober 2018 - 10:45

HEEEZ-LEENDE - Vanaf vrijdag 12 oktober hebben brandstoffen aan de pomp een andere naam. De bestaande namen van de brandstoffen als Euro 95, diesel en LPG blijven nog wel even bestaan. Op de pompen en de vulpistolen zijn stickers geplakt met de nieuwe naam. Niet alleen in Nederland maar in alle landen van EU is deze naamsverandering doorgevoerd, aangevuld met IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije. De naamswijziging zou het maken van de juiste soort brandstof makkelijker moeten maken.

- Benzine: symbolen voor benzine zijn rond met een E en een cijfer die het ethanolgehalte aangeven: E5 en E10.
- Diesel: het symbool voor diesel is vierkant en heet voortaan B7. Dit verwijst naar de 7 procent aan biobrandstof die in de diesel zit.
- LPG: het autogas houdt hetzelfde symbool.

In onze gemeente waren vrijdagmorgen twee van de vier benzinepompen uitgerust met de nieuwe stickers en dus de nieuwe brandstofnamen. Aan de pomp was het sommigen niet eens opgevallen.

E5, benzine met vijf procent bijgemengde bio-ethanol, is hetzelfde als de huidige Euro95 en Euro98. Sinds 2005 wordt al maximaal vijf procent ethanol bijgemengd. Vandaar de naam E5. Volgens Europese regels moet dat in 2020 minimaal 10 procent zijn. Ofwel E10.

In de landen om ons heen zoals Duitsland, Frankrijk en België zijn tankstations al massaal overgestapt naar E10 en wordt E5/Euro95 geleidelijk uitgefaseerd. In Nederland is dat nog niet het geval en volgens de ANWB is de verplichting en de datum om naar E10 over te stappen nog niet definitief al noemt de staatssecretaris dat dit uiterlijk vóór 2020 moet zijn. Binnen een jaar dus!

Bezitters van oudere auto's van voor het jaar 2000 moeten bij het tanken van E10 alleen wel opletten. Ongeveer 10 procent van alle auto's heeft volgens de ANWB onder meer brandstofleidingen die niet tegen E10 kunnen. De brandstof is door de hogere mate van ethanol (alcohol) agressiever voor metalen en kunststoffen.

Laat hier je reactie achter