Lezing over en met Kerstmuziek  

6 december 2018 - 13:29

HEEZE-LEENDE - De afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van de seniorenvereniging PVGE organiseert vrijdag 14 december in de Dreef in Geldrop. De maand december is een bijzondere periode; na het Sinterklaasfeest zijn we in afwachting van Kerstmis. Voor veel mensen de meest sfeervolle tijd van het jaar!
De tijd waarin we uitzien naar het licht, de tijd waarin in de Christelijke kerk de komst van Jezus wordt verwacht. Het Latijnse woord voor 'komst' of 'het komen' is adventus, en daarom worden de vier weken vóór Kerstmis Advent genoemd.

De Bijbelteksten en verhalen rondom Advent en Kerstmis hebben vele kunstenaars uit alle tijden geïnspireerd. Zowel in de schilderkunst en beeldhouwkunst als ook in de muziek en in de literatuur zijn de thema’s aankondiging, verwachting en geboorte maar ook het licht op prachtige en soms ontroerende wijze vormgegeven.

In een sfeervolle lezing vertelt kunsthistorica Ingrid Gaasterland over de verschillende kunstuitingen rondom dit thema door de eeuwen heen. We horen wanneer Christelijke iconografie is ontstaan en over de rol die kerkvader Ambrosius heeft gespeeld. Kunst uit diverse landen, van de middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw, en van verschillende disciplines passeert de revue. Engelse Carols naast Bach; de annunciatie van Donatello en die van Waterhouse, maar ook werk van He Qi. Daarnaast kijken we naar de oorsprong van tradities als de adventskrans, de kerststal en de kerstboom. Kortom een prachtige middag om alvast in de sfeer te komen en meteen iets op te steken.

Ingrid Gaasterland is een bevlogen en ervaren kunstdocent. Zij combineert kennis met passie en weet haar gehoor te boeien. De onderwerpen van haar lezingen plaatst ze in historisch perspectief waarbij ook de muziek of de literatuur een prachtige aanvulling is.

Locatie en aanmelding (verplicht)
De lezing is dus op 14 december in De Dreef Willem Barentszweg 69, Geldrop
Zaal open 13:30 uur.
De lezing begint om 14:00 stipt en duurt inclusief de pauze ongeveer twee uur.
De deelname is gratis voor leden van de PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende. Alle anderen betalen € 3,- p.p. Te betalen bij binnenkomst.

Aanmelden. Graag vooraf aanmelden bij Rina van der Linden.
E-mail: rinavanderlinden@onsbrabantnet.nl of via tel.nr. 040 - 286 2877

Laat hier je reactie achter