Netje van den Hurk blaast 100 kaarsjes uit

18 december 2018 - 09:00

HEEZE - Het is 20 december 1918 als Antoinetta Adams wordt geboren in Soerendonk. Op donderdag 20 december blaast zij honderd kaarsjes uit want dan wordt Netje, zoals ze door velen genoemd wordt, honderd jaar. Een hele mijlpaal die natuurlijk wel gevierd moet worden. Netje trouwde op 23 mei 1951 met Wim van den Hurk die in 1997 op 85 jarige leeftijd overleed. Uit dit huwelijk kwamen drie kinderen: Willy, Leny en Henny. Daarbij heeft Netje inmiddels zes kleinkinderen, twee meisjes en vier jongens, maar ook zeven achterkleinkinderen, allemaal jongens. Haar vijf broers enn zussen zijn inmiddels overleden.

HeezeLeende24 sprak met de eeuwling en haar drie kinderen in verzorgingshuis St. Nicasius in Heeze. Iedereen vraagt zich af wat je moet doen om honderd jaar te worden. ''Gewoon voortleven en blijven ademen'', zegt de nog altijd fitte Netje. Het horen gaat wat minder en het zicht is wat slechter maar de bijna honderdjarige is nog altijd goed van geest en actief. ''Zonder rollator kom ik niet ver maar anders loop ik elke dag door het verzorgingshuis.'' 

Tot drie jaar geleden, toen ze 97 jaar oud was, woonde zij nog zelfstandig op de Leenderweg in Heeze. Ze heeft daarna nog twee jaar in een appartement gewoond aan de Pastoor Somersstraat voordat ze op 15 maart van dit jaar naar het verzorgingshuis ging. De verhuizing naar het Nicasius bleek een goede stap. ''Ze heeft haar eigen kamer, er is goede verzorging hier en er wordt heel veel georganiseerd. Ze wil niets missen'', aldus Leny. Wat ze heel erg mist is het handwerken zegt Henny: ''Ze heeft haar hele leven gehandwerkt. Sjaals, sokken en truien breien, kleedjes haken noem maar op. Daar was ze uren mee bezig maar helaas is dat iets dat ze niet meer kan. We hebben het geprobeerd met een grote loep maar dat werkt ook niet.'' Toch probeert ze tijdens het gesprek een paar steken te haken maar ze is het nog niet verleerd. Ze is verder 30 jaar vrijwilliger geweest bij Welfare Rode Kruis en 35 jaar lid van het zangkoor. Onlangs maakte ze nog zelf een kerststukje dat op haar kamer staat en is ze superfan van PSV. Puzzelen heeft ze erg veel gedaan maar sinds enkele jaren is dat helaas niet meer mogelijk.

''Ze volgt hier iedere zaterdag de dienst in de kapel en gaat regelmatig op zondag met ons mee ergens koffie drinken. Daar telt ze op. We hebben denk ik wel ieder terras in de omgeving gehad'', zegt Leny. Uit een tas komen wat foto's van vroeger en worden herinneringen opgehaald. Wat de mooiste is? ''De geboorte van mijn kinderen'', zegt Netje. 

Uiteraard wordt haar 100 jarige verjaardag gevierd met familie. Zoals gebruikelijk in de gemeente Heeze-Leende krijgt een honderjarige een boom van de gemeente. ''Ze vroegen aan mij wat ik een mooie boom vond en toen heb ik berkenboom gezegd.'' Netje zal woensdag 19 december aanwezig zijn bij het planten van deze ruwe berk in Heeze ter ere van haar eeuwfeest. Verder zal op haar verjaardag, donderdag 20 december, een gezellige feestje gevierd worden in 't Perron in Heeze met haar familie.

Foto's: HBL Fotografie

Laat hier je reactie achter