Vuurwerk....moi werruk

18 december 2018 - 15:00

HEEZE-LEENDE - Vuurwerk kan een feest zijn, vuurwerk zou een feest moeten zijn. Vuurwerk is opgenomen op de lijst  immaterieel cultureel erfgoed. Door illegaal vuurwerk, overlast, ongelukken, vernielingen en  het (opzettelijk) veroorzaken van  letsel staat het afsteken van vuurwerk ernstig onder druk. Een feest lijkt te verdwijnen.

Het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw is al een lange traditie die een aanvulling was op het maken van lawaai met de jaarwisseling. Eerst bestond het voornamelijk uit het luiden van klokken, het schieten van carbid en het maken van lawaai in stoeten mensen die rondtrokken door een gebied. Later werd er steeds vaker vuurwerk afgestoken, dit kwam in eerste aanleg overwaaien uit het buitenland, bijvoorbeeld uit landen waar veel Chinezen woonden.  In China was het afsteken van vuurwerk een deel van veel feesten.

Het doel van het maken van lawaai was om gevaar af te wenden, het boze voor het nieuwe jaar af te schrikken en demonen te verjagen. Het doel was dus niet het vernielen van spullen van anderen,  het veroorzaken van overlast, het veroorzaken van brand of het (opzettelijk)  veroorzaken van letsel bij jezelf of bij anderen. 

Vuurwerk  kan dus mooi zijn en de feestvreugde vergroten. Met elkaar moeten we die gedachte vast proberen te houden.  Laten we dit jaar eens  terug gaan naar het oorspronkelijke doel van vuurwerk en er met ons allen, degenen  die vuurwerk af willen steken, weer een feest van maken. 

GEEN overlast
GEEN verwondingen
GEEN schade
GEEN ongelukken

Steek je vuurwerk af, gebruik dan goedgekeurd, legaal vuurwerk. Lees de afsteekinstructies goed en steek het vuurwerk af zoals beschreven en in de tijd dat het is toegestaan. 

Laat dit ons bespaard blijven:

……Meer gewonde kinderen door vuurwerk
……Eerste vuurwerkslachtoffer onder het mes
……Ook dieren slachtoffer vuurwerk
……Vooral omstanders slachtoffer vuurwerk
……Schade jaarwisseling geschat op 13 miljoen euro
……Al bijna 20.000 klachten over vuurwerkoverlast

Beste inwoners van Heeze-Leende, laat ons vuurwerk dit jaar een bijdrage in de feestelijkheden zijn en laat elkaar niet vallen, laten we met ons allen proberen om overlast, gewonden en schade te voorkomen. Een hele fijne december maand en een heel fijne en veilige  jaarwisseling!

Laat hier je reactie achter