Column Notariaat Op de Laak

26 december 2018 - 17:23

BUDEL - Mogelijk moet u uw testament aanpassen op grond van het standpunt van de Nederlandse Bank. Stel u bent een echtpaar van 55 plus. U heeft een mooie eigen woning met daarop nog een hypotheekschuld van € 150.000,- en dit is een oude aflossingsvrije hypotheek met nog een looptijd van 10 jaar. Uw inkomen bestaat straks wanneer u 66 jaar oud bent uit een pensioen van € 500,- netto per maand en de AOW.

Zoals u weet wil de Nederlandse Bank dat uw hypotheekbank met u een gesprek heeft over de mogelijkheid om op uw hypotheek extra te gaan aflossen of deze om te zetten in een hypotheek waarbij u maandelijks gaat aflossen. De banken zijn verplicht om dit gesprek binnen nu en twee jaar te voeren.

Mocht de man komen te overlijden dan zal het inkomen van de achterblijvende echtgenote fors dalen. Op dat moment kan blijken dat het inkomen van de achterblijvende echtgenote onvoldoende is volgens de normen om de hypotheeklast te kunnen dragen. De bank zal u dan gedwongen door de Nederlandse banken kunnen verplichten om extra af lossen. Maar waar komt het geld vandaan om deze aflossing te betalen?

Wat kunt u doen: Mogelijk uw langstlevende testament aanpassen. Wanneer u geen testament of langstlevende testament heeft zal er bij het overlijden van de eerst ouder vrijwel altijd door de langstlevende ouder erfbelasting moeten worden betaald in verband met de verkrijgingen van de kinderen. Stop met schenken aan uw kinderen. Reserveer het geld voor slechte tijden. Kijk met uw bank of er iets aan het rentetarief kan gebeuren. Los zo mogelijk kleine stukjes af.

Overleg met de kinderen of familieleden of zij u in een noodsituatie een geldlening willen verstrekken in de vorm van een notariële lening met een positief negatief hypotheekverklaring. Kijk eens met uw echtgenoot wat zijn postzegel-, munt- of militariaverzameling waard is en hoe je deze verzameling na zijn overlijden zou moeten verzilveren.

Leg zonnepanelen op het dak om energiekosten te besparen. Zo is uw huis ook een stuk aantrekkelijker om in de toekomst te verkopen wanneer uw huis een goed energielabel heeft. Kijk eens hoe u een buffer kunt vormen.

Laat hier je reactie achter