Lachgasfeestje laat rotzooi achter op de Plaetse

25 december 2018 - 12:19

HEEZE - Dinsdagmorgen troffen toevallige passanten op De Plaetse in Heeze de resten aan van een feestje. Zij troffen aan aantal patronen lachgas aan met een aantal balonnen. Het lijkt erop dat een groepje jeugd alvast de kerstdagen heeft ingeluid en dat is natuurlijk prima. Ruim daarna wel even de rotzooi op in de daarvoor bestemde afvalbakken of neem het mee terug naar huis.

Wat is lachgas?
De scheikundige naam voor lachgas is distikstofmonoxide (N2O). Lachgas wordt soms gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Er is wel een verschil tussen de gassen voor deze twee toepassingen. Het eerste is lachgas gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Het voldoet aan de eisen voor menselijke consumptie. Het tweede is niet vermengd zuurstof en voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor menselijke consumptie en is relatief sterker.

Rond de jaren '90 kon je op party’s soms ballonnen gevuld met lachgas kopen. Daarna was dit lang weg van de markt. Tegenwoordig zie je het gebruik weer terug op (thuis) feestjes. Lachgas is als gas voor diverse doeleinden in patronen en cilinders verkrijgbaar. 

Hoe wordt lachgas gebruikt?
Lachgas wordt ingeademd via een ballon, die opgeblazen is met lachgas. Het lachgas komt uit een patroon of cilinder en wordt via een speciale spuitbus in de ballon geleegd. Een lachgas ballon bevat gemiddeld 8 gram N2O of 4,3 liter lachgas onder atmosferische druk. In Nederland gebruikt 86% van de lachgasgebruikers minder dan 10 ballonnen per gelegenheid. Rond de 91% van de lachgas gebruikers gebruikt dit maandelijks of minder frequent.

Je kunt lachgas niet direct uit de spuitbus inademen. Je bevriest dan je lippen. Recreatief gebruik van lachgas gaat dus altijd via een ballon. Gebruikers doen dit door langzaam in en uit te ademen in de ballon. Van te voren neem je een beetje lucht mee naar binnen. Lachgas voel je vrijwel direct. Het effect merk je enkele minuten en dan zakt het weg.

Lachgas en de wet
Lachgas verkocht in ballonnen valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij de groothandel legaal verkrijgbaar. Het gebruik is ook legaal. Lachgasballonnen zijn soms te koop op feestjes. Voorheen trad de politie af en toe op tegen de verkoop. Het toezicht ligt nu bij de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Gezien er bij doorsnee recreatief gebruik geen ernstige gezondheidseffecten worden verwacht is er voor de NVWA geen reden om handhavend op te treden.

Laat hier je reactie achter