Laatste competitiewedstrijd groot succes voor Han Holtslag

29 december 2018 - 07:05

LEENDE - Deze maand op zondag 16 december werd de laatste competitiewedstrijd voor de snelwandelaars gehouden rondom de Jaap Eden ijsbaan in Amsterdam. De deelnemers hadden de keuze uit 5, 10, 15 of 20 kilometer. Waar het voor de meeste deelnemers meer een voorbereidingswedstrijd was voor het komende seizoen, was er nog degelijk een strijd op de beste klasseringen welke voornamelijk werden uitgevochten door Brabanders en tevens clubgenoten, Anne van Andel (Andel), Boetje Hulisilan (Berlicum), Paul Janssen (Rosmalen) en Han Holtslag (Leende).

Er konden voor twee verschillende klassementen nog punten gehaald worden. Het standaard puntenklassement (de Snelwandel Wisselbokaal) en een klein internationaal klassement, (de Benelux Racewalking Cup). 

Voor de Snelwandel Wisselbokaal, stonden de nummers 1 en 2 vast en konden niet meer bedreigd worden. Han Holtslag uit Leende stond derde en had genoeg aan een finish van een willekeurig afstand. De strijd hier ging nog om de plaatsen 5, 6 en 7 welke uitgevochten moest worden tussen vier atleten waaronder Anne van Andel en Paul Jansen. Het onderlinge verschil in punten tussen de nummers 5 en 7 was maar acht punten. De winnaar van een afstand krijgt twaalf punten, de nummer 2, 11 punten, nummer 8, 10 punten enz.

De stand in Benelux Racewalking Cup, was het ook nog lang niet gespeeld. De punten toekenning is anders, het maakt niet uit op welke positie je eindigt, je tijd is belangrijk in combinatie met je geslacht en je leeftijd. Bovendien tellen alleen de beste acht wedstrijden mee. De huidige leider in dit klassement, Anne van Andel, heeft inmiddels bij acht wedstrijden punten behaald en kan nog maar minimaal verbeteren. Rick Liesting uit Deventer, de huidige nummer 2 heeft aan 3 punten genoeg om boven Anne te eindigen terwijl Rick normaal gesproken in staat geacht mag worden om minimaal vijftig punten te halen (dit is een tijd van 30:09 op de 5 kilometer). Een tweede Brabander, Paul Jansen, zal Anne ook zeker voorbij kunnen steken. Op de 5 kilometer heeft Paul genoeg aan 26:21 en op de 10 kilometer 55:09. Dat moet voor Paul geen probleem zijn.

De derde Brabander Han Holtslag uit Leende, zal zijn huidige derde plek zwaar moeten verdedigen. De strijd die hij moet leveren is met, Boetje Hulisilan en met de Duitser Christian Wiltsch. Paul Jansen kan Han Holtslag echter eenvoudig voorbij steken. Han heeft als enige van deze drie al wel acht resultaten staan en kan zich daardoor minimaal verbeteren.

De tweede vrouw in het Klassement de Belgische Liesbeth de Smet staat nu nog op een vijfde positie, maar met inmiddels ook al acht wedstrijden genoteerd, zal Boetje haar in ieder geval voorbij streven en zakt Liesbet naar een zesde  plek. De al eerder genoemde Christian Wiltsch staat nog op een achtste plek maar ook hij kan zich nog flink verbeteren. Het verschil tussen Christian nummer 8 en Han nummer 4 is 80 punten.

Het zal een spannende wedstrijd zijn, waarbij nog altijd geldt dat je eerst moet zien te finishen om in ieder geval punten te krijgen. En om een goede tijd neer te zetten zullen de atleten het onderste uit de kan willen halen. Hierdoor is er een kans dat de snelwandel-jury kan besluiten dat je technisch niet meer voldoet aan de regels van het wandelen waardoor een diskwalificatie mogelijk is en er geen punten verdiend worden. 

Nadat de atleten een gezamenlijke warming-up van ruim 1 uur was om 12:00 de start onder zeer winterse omstandigheden. Het parcours van 2.5 km was volledige sneeuwvrij gemaakt door de organisatie en de gemeente Amsterdam. Han Holtslag had gekozen om de 15 kilometer af te leggen, evenals Christian Wiltsch. Boetje Hulisilan is net terug uit een rust periode en koos voor de 5 kilometer, terwijl Anne en Paul kozen voor de 10 kilometer.

De eerste doorkomst na 2,5 kilometer gaf een beeld hoe de strijd zich aan het voltrekken was, Christian was inderdaad snel vertrokken en lag al 1:13 voor op Han, terwijl Boetje een achterstand had van 22 seconden op boetje. Paul ging zoals verwacht er als een speer vandoor en bleef een beetje in het spoor van Rick hangen. Rick Liesting had net een knie operatie achter da rug en gebruikte deze wedstrijd om te zien hoe ver zijn genezing was gekomen. Voorlopig liep Rick voorop.

De tweede doorkomst, Chris had zijn voorsprong uitgebouwd naar 2:41 en Boetje had zijn achterstand teruggebracht naar 15 seconden en bereikt de finish met een tijd van 29:57. De doorkomst van Han was in 0:29:42, waarmee hij zijn PR op de 5 kilometer verbeterde. Een PR behalen na 5 kilometer in een 15 kilometer wedstrijd is echter niet heel erg verstandig. Rick was als eerste gefinished op de 5 kilometer met een tijd van 23:22.

Met zijn tijd behaald Boetje 75  punten en kwam op een totaal uit van 592 punten. Han moest een tijd hebben die beter is dan 1:32:42, om aan 81 vereiste punten te komen.  Anne kon met het geweld van Paul niet mee en liep verder haar eigen wedstrijd. De 10 km doorkomst voor Han was net binnen het uur, 59:57 en daarmee verbeterd hij nu ook zijn PR op de 10 kilometer van 1:02:27 met 1:30 min. Christian heeft inmiddels een voorsprong van 2:56. 

Door finish van de 10 km deelnemers waren er nog maar 4 atleten in de wedstrijd waardoor deze de volledige aandacht van de snelwandel jury konden krijgen. Bovendien begint de vermoeidheid zijn sporen na te laten, en daarnaast spelen de winterse omstandigheden een zware rol. Han vertelde later, dat de wedstrijd schoenen die de atleten gebruiken een gewicht hebben van omstreeks 200 gram. Dat kan onder andere door veel materiaal weg te laten in de bovenbouw van de schoen. Hierdoor zijn deze schoenen verre van waterdicht wat zeer onplezierig is wanneer je continue in dooi water aan het wandelen bent. Koude, heel erg koude en natte voeten is dan het resultaat. Een ander aspect bij het deelnemen aan wedstrijden op of rond de vrieskou is de hoeveelheid kleding, te weinig en je wordt niet warm en een vergrote kans op kramp, te veel en je kunt je warmte niet kwijt waardoor je prestaties instorten.

Han heeft op de verzorgingspost extra tijd genomen en inmiddels zijn tempo iets laten zakken. Zijn trainingsschema was niet gemaakt om een snelle tijd op de 15 kilometer te behalen waardoor de laatste 5 kilometer behoudender werden afgelegd. Bij de doorkomst van de voorlaatste ronde,  blijkt dat Han ongeveer 1 minuut meer tijd nodig heeft dan zijn vorige rondes, maar de achterstand op Christian was teruggelopen naar 1:33. Christian heeft duidelijk last van het weer en is aan het overleven. Han zit echter nog keurig op het schema van 1:32:42, zou hij het dan toch redden om ook zijn PR op de 15 kilometer te verbeteren en Boetje achter zich te houden?

En toen de laatste ronde, al vrij snel kwam Christian op het eerste de lange recht stuk in zicht waardoor Han vleugels begon te krijgen. Met nog 1,5 kilometer te gaan kon Han, Christian al voorbij steken en zag hij in zijn ooghoeken dat Christian het toch wel heel erg moeilijk had, en daarmee vergeet je heel even je eigen pijn en de 1000 maal die je zelf al bent dood gegaan. 

Op de finish weet Han een keurige tijd van 1:32:09 neer te zetten, een PR op de 15 kilometer, en de eerste maal dat hij een score boven de 80 punten weet binnen te halen. Christian verliest in de laatste ronde veel tijd en komt binnen op 1:36:42. Hij had te veel kleding aan en was toch te snel vertrokken wat hem uiteindelijk op brak. Zijn tijd was goed voor 63 punten, terwijl Christian normaal gesproken makkelijk 75 punten kan halen.

Han en Boetje komen op een gelijk eindstand uit, maar de voordelen zijn voor Han, meer wedstrijden, een betere hoogste score en een betere laagste score en in de onderlinge duels was  het 2:1  in het voordeel van Han. Al met al een spannende eindstrijd waarbij Han in één wedstrijd drie van zijn PR’s weet te verbeteren is een geweldig resultaat dat niet veel sporters hem na zullen doen. Han heeft in het afgelopen seizoen een geweldige begeleiding gekregen tijdens zijn fitnesstrainingen (zijn prijs behorend bij Sportman van het Jaar in Heeze-Leende) en dit begint behoorlijk zijn vruchten af te werpen.  Alle Brabantse atleten trainen wekelijks samen op de atletiekbaan in Drunen en afzonderlijk traint eenieder ook nog enkele malen per maand mee bij de plaatselijke loopgroepen om vooral snelheid te krijgen. Elk van de Brabantse atleten traint op jaarbasis 2400 kilometer of meer, voorwaar een hele prestatie.

De eindstanden :

Snelwandel Wisselbokaal 
1. 243 Remco de Bruin (Amsterdam)    
2. 191 Rick Liesting  (Deventer)     
3. 166 Han Holtslag   (Leende)        
4  154 Christian Wiltsch  (Deutsland)
5  139 Bauke te Nijenhuis (Rotterdam)
6  137 Liesbet de Smet    (Belgie)

Benelux Racewalking Cup
1. 733 Rick Liesting  (Deventer)     
2. 651 Paul Jansen    (Rosmalen)    
3  650 Anne van Andel (Andel)      
4  592 Han Holtslag       (Leende) 
5  592 Boetje Hulisilan   (Berlicum)
6  574 Christian Wiltsch  (Deutsland)

Laat hier je reactie achter