1e opschoondag ruiter en menpaden Leenderbos

10 januari 2019 - 14:48

LEENDE - Als gezamenlijk initiatief van Staatsbosbeheer, de KNHS, de gemeente Heeze-Leende, Manege de Molenberg en de lokale rijverenigingen, organiseren we als gebruikers van de ruiter en menpaden in het Leenderbos een eerste opschoondag op zaterdag 19 januari om de aanwezige routes toegankelijk, veilig en mooi te houden.

Waarom?
Samen met je paard door de natuur struinen, dat is toch geweldig? Tenminste, dat vinden wij wel! De natuur waarin wij dagelijks te paard van kunnen genieten heeft ook zorg en onderhoud nodig.

Staatsbosbeheer kreeg tot een paar jaar geleden veel geld van de overheid waarmee vele kilometers aan paardenpaden aangelegd en onderhouden konden worden. Inmiddels heeft de overheid die geldkraan dichtgedraaid en is er net voldoende geld voor een basisopenstelling van natuurgebieden voor wandelen en fietsen, dus niet voor andere groepen zoals ruiters en menners.

Dit betekent dat daar op een andere manier oplossingen voor gevonden moeten worden. 

Adopteer je route
Met Adopteer je Route vragen we je niet om geld te geven. We vragen je wel om mee te helpen met het onderhoud van jouw favoriete buitenrijgebied. Vele handen maken licht werk en daarmee besparen we flink op de onderhoudskosten. Bovendien is het de perfecte kans om jouw feedback te geven op de routes in de gebieden die jij goed kent! Als gebruikers willen we hier graag een steentje aan bijdragen. Daarom heeft de KNHS het initiatief  “Adopteer je route” in het leven geroepen.

Wat gaan we doen:
Op zaterdag 19 januari organiseren we een onderhoudsdag voor het opruimen van losliggende stenen, takken en zwerfafval op alle ruiter en menpaden in het Leenderbos. Maar je kunt ook helpen met snoeien, afwatering verbeteren, borden controleren en waar nodig herstellen of verbeteren.

De bedoeling is dat we om 9.00 uur verzamelen bij Manege de Molenberg, alwaar we onder het genot van een kop koffie uitleg van de boswachters krijgen wat we deze dag gaan doen en waarom we dat gaan doen. Daarna zullen we in groepjes de onderhoudswerkzaamheden gaan uitvoeren.

Het programma ziet er voor die dag als volgt uit:
9.00 uur ontvangst met een kop koffie en uitleg over de werkzaamheden.
9.30 uur starten met de werkzaamheden
12.00 uur lunch
13.00 uur afronden restant werkzaamheden.
14.00 uur afsluiting met evaluatie

Bij wie kun je je aanmelden? Voor vragen en aanmelden kun je contact opnemen met Toon Liebregts via e-mail info@manegedemolenberg.nl.

Laat hier je reactie achter