Maakt Djorn (10) uit Heeze het lekkerste worstenbroodje?

12 februari 2019 - 12:55

HEEZE - Voor het derde jaar op rij gaat Djorn van Werde (10) uit Heeze meedoen aan de wedstrijd voor Brabants lekkerste worstenbroodje. Als jonge hobbybakker is Djorn gek op worstenbroodjes en kreeg hij het bakvirus van zijn oom Joost mee die eerder bakker is geweest en nu docent is aan de bakkersopleiding.

In een speciaal ingerichte ruimte met alle benodigde apparatuur is Djorn bijna wekelijks te vinden om 'zijn' worstenbroodje te perfectioneren. Bij de twee voorgaande edities van de wedstrijd waar de jonge Heezenaar aan meedeed, miste hij de finale op een haar na. Dit jaar wil hij echt die felbegeerde finaleplaats halen en meedingen naar de eerste plaats.

HeezeLeende24 was op bezoek bij de worstenbroodjesbakker in Heeze, mocht meekijken en natuurlijk zijn 'meesterwerk' proeven. Djorn droeg een blauwe schort met zijn naam erop en een witte koksmuts zoals echter meesterbakkers ook hebben. ''Dit jaar is het worstenbroodje nog lekkerder en beter'', vertelt zijn voorbeeld oom Joost. Djorn heeft de afgelopen jaren al ruim 1500 worstenbroodjes gebakken en weet er dan ook alles vanaf. ''Het is belangrijk dat ze precies 15 centimeter lang zijn, dat het gehakt goed is ingevouwen en dat de worst niet krimpt in het deeg. Als het deeg dan heel mooi glimt wanneer ze uit de oven komen moet het worstenbroodje perfect zijn.''

Djorn bakt regelmatig worstenbroodjes. Afgelopen Kerst nog zo'n 150 stuks voor de familie. ''Ik vind het heel leuk om te doen maar wil echt naar de finale.'' De kritische jury, zijn oom, zijn ouders en slager Dominique Cobben loodsen Djorn naar het perfecte worstenbroodje met de juiste smaak. Niet te zout, niet te veel peper, egaal deeg en een mooi gesloten omhulsel. ''Het zit wel goed. Wanneer Djorn volgende week bij de voorronden zo de worstenbroodjes maakt moet een finaleplaats er in zitten'', zegt Joost.

Slager Dominique Cobben is mede bedenker van de samenstelling van het gehakt. ''Het is 100% varkensgehakt want dat wordt niet zo droog. Verder hebben we daar wat extra ingrediënten aan toegevoegd om heerlijke gehaktpilletjes te krijgen.'' Ook het deeg kent een geheim recept waar Djorn niet teveel over wil zeggen. ''Dat is het geheim van de bakker.''

Al decennialang wordt de wedstrijd van het lekkerste Brabantse worstenbroodje gehouden. De laatste jaren is het een samenwerking van drie scholen: De Rooi Pannen, het Summa college en het Cingel college. In de deskundige jury zitten een bakker, een slager en een kok. Op 19 februari moet Djorn tien worstenbroodjes inleveren die door deze deskundige jury beoordeeld gaan worden en uiteindelijk beslissen welke vijf worstenbroodjes het beste zijn en doorgaan naar de finale op 25 maart. 

De eerste halte is dus de voorronde op 19 februari. Djorn is vol vertrouwen en weet dat zijn worstenbroodje gewoon goed is. ''Ik hoop echt dat het dit jaar lukt om in de finale te komen.'' Djorn is leerling in groep 6 van de Dirk Heziusschool in Heeze. Zijn spreekbeurt dit jaar zal gaan, je raad het al, over worstenbroodjes en natuurlijk mag zijn hele klas dan zo'n overheerlijk Heezer worstenbroodje proeven. HeezeLeende24 vond het worstenbroodje in ieder geval heel erg lekker.

Laat hier je reactie achter