Jan Maas 50 jaar bij St. Agatha gilde

12 februari 2019 - 11:00

HEEZE - Op zaterdag 9 februari tijdens de viering van de patroonsdag van het Sint Agatha gilde werd het 50 jarige jubileum van Jan Maas gevierd. ’s Morgens begon de dag met een kerkdienst voorgegaan door Pater Mervin en Karel Bennebroek. Na afloop werd op het kerkplein gevendeld en daarna toog het gilde naar de Zegge om aan te schuiven aan de koffietafel. De genodigde familieleden en een afvaardiging van het Sint Joris gilde alsmede de kringvoorzitter Felix Crooijmans namen deel hieraan. Aansluitend aan de koffietafel volgende de huldiging van de jubilaris.

De kringvoorzitter Felix Crooijmans trapte af en vertelde dat hij Jan al lang kende net als vele leden van ons gilde die hij vaak al kende vanuit de tijd toen hij als onderwijzer op de Bergerhof school werkzaam was. Hij spelde Jan de gouden kringonderscheiding op. Daarna nam Baas deken Henry Gerlings het woord en memoreerde de carrière van Jan die bij het gilde kwam in het jaar dat hij geboren werd.

Jan Maas is als vendelier begonnen in 1969 en nadat hij zich in 1984 voor het eerst tot Koning schoot ging Jan verder als Zilverdrager en liep hij voortaan in het zwarte pak met de hoge hoed. Net als zijn vader die zelfs meer dan 60 jaar lid is geweest zit het gilde wezen in het bloed bij de familie Maas. Elke drie jaar als er tijdens de kermis werd geschoten om de titel van Koning was Jan van de partij. Hij wist in 1999 en 2002 wederom te titel te bemachtigen. Drie koningschilden getuigen hiervan.
Vele jaren zat Jan hierdoor ook in het bestuur en was hij jarenlang wapenmeester en zorgde hij voor de munitie. Het lood werd bij Jan thuis in de keuken gesmolten om er vervolgens kogels van te gieten. Samen met zijn vader heeft Jan heel wat tijd aan het gilde gespendeerd.
Ook bezocht hij vele gildevergaderingen in de regio. Jan Maas is een zeer betrokken gildebroeder met een hele grote staat van dienst. Het gilde hoopt Jan nog lang in haar midden te mogen hebben en hem over tien jaar wederom in het zonnetje te kunnen zetten.

Anita de vrouw van Jan mocht Jan het zilveren jubileum schild omhangen en kreeg een mooi boeket bloemen aangeboden. Na de huldiging werd hij gefeliciteerd door de aanwezigen en werd er nog voor de jubilaris gevendeld. Jan bood vervolgens de aanwezigen een consumptie aan. Hiermee kwam het ochtend programma ten einde.

’s avonds kwamen de leden weer terug naar het gildehuis en werd er samen gegeten. Er volgde een optreden van een “pater”die met gitaar enkele leuke liedjes en sketches voordroeg. Agatha dag 2019 ging nog tot in de late uurtjes door en is weer goed en gezellig verlopen.

Laat hier je reactie achter