De eerste stappen naar een Herenboerderij in Leende

13 maart 2019 - 17:55

LEENDE - Eieren, groenten, fruit en vlees direct van eigen land op je bord. Het kan vandaag de dag door zelf een eigen boerderij te runnen. En dankzij het fenomeen Herenboeren is het misschien wel makkelijker dan ooit. Het concept maakt de consument tot landheer. GezondDorp en ZLTO afdeling Groote Heide onderzoeken samen met een aantal Kartrekkers of het haalbaar is om in Leende of omgeving te komen tot een Herenboerderij. Bij de eerste Informatieavond in De Scheuter in Leende waren bijna 100 geïnteresseerden, een heel mooi begin!

Op een Herenboerderij delen namelijk 150 tot 200 huishoudens samen een boerderij. Na inleg van een startkapitaal van 2000 euro wordt een gezin mede-eigenaar van de coöperatie die de boerderij runt. De boer komt in loondienst van de gezinnen, via stichting Herenboeren Nederland. Als coöperatie beslissen de gezinnen gezamenlijk over alles wat er op en om het land wordt gedaan. En dus ook wat er uiteindelijk thuis op tafel komt.

Bekijk hier een filmpje van 1Vandaag

Contributie en loonwerk
Naast het startkapitaal betalen de leden ook jaarlijks contributie. Van dit bedrag wordt de jaarlijkse begroting van de boerderij gefinancierd. In dat bedrag zit het salaris van de boer (45.000 euro), de pacht, nieuw vee, eventueel machines en loonwerk. In Boxtel betalen ze 11 euro per mond per week. Een kind telt veelal slechts voor een halve mond. En vegetariërs betalen 6,50 euro per mond per week.

Wat Boudewijn Toorens, medeoprichter van Herenboeren Nederland, maandagavond 11 maart zei werd door de vele aanwezigen beaamt: "Het concept is zo in trek omdat er steeds meer belang wordt gehecht aan weten waar ons eten vandaan komt en omdat wij graag duurzaam willen eten." Anders gezegd: we zijn steeds vaker ontevreden over kwaliteit en de oorsprong van het eten dat in de supermarkt te vinden is. Via de Herenboerderij verdwijnt een groot deel van het productie- en distributieproces: het product komt rechtstreeks van de boer bij de consument terecht. En daarmee ben je garandeert van kwalitatief hoogwaardig voedsel op een duurzame manier.

Blauwdruk Herenboerderijen
In 2016 opende de eerste Herenboerderij van Nederland in het Brabantse Boxtel. En met succes: het boerenbedrijf bestaat inmiddels uit meer dan 170 leden met aan het hoofd boer Geert van den Bruggen. Hij teelt verschillende soorten groenten en fruit en er lopen ook kippen, varkens en runderen rond op de boerderij. Deze plek dient bovendien als blauwdruk voor de nieuwe Herenboerderijen.

Om in Leende of omgeving een Herenboerderij te kunnen starten is het belangrijk dat er voldoende geïnteresseerden zijn die op korte termijn ook bereid zijn om per huishouden een eenmalige investering te doen. Daarnaast zijn ook het vinden van de geschikte grond en een boer belangrijke stappen.

Laat het weten als je interesse of ideeën hebt! Je kunt dit formulier invullen of een mail versturen.

Laat hier je reactie achter