Hoe word ik een stenen- en fossielen onderzoeker?

14 mei 2019 - 08:58

HEEZE-LEENDE - Op zondag 12 mei werd “Hoe word ik stenen- en fossielen onderzoeker?” georganiseerd door de Kinderwerkgroep van het IVN Heeze-Leende. Er was ontzettend veel belangstelling en de aanmelding zaten daarom al snel vol.

Er was een echte stenen- en fossielen expert aanwezig. Hij vertelde over mineralen, gesteenten en fossielen. Een boeiend verhaal over de geschiedenis van het leven op aarde, de kringloop van gesteenten, de invloed van de IJstijden en vulkanen op de vorming van Nederland en de daarbij meegevoerde zwerfstenen.
Hij had echte (afgekoelde) lava bij en echte mammoettanden en haaientanden van wel 2 miljoen jaar oud!

Er werd uitgelegd over fossielen wat versteende resten van dieren of planten zijn. Dit kan een afdruk zijn zoals een soort stempel in een steen. Een tweede manier waarop fossielen kunnen ontstaan is door verstening. Bij een bot krijg je dan een fossiel dat precies dezelfde vorm heeft als het bot zoals het ooit was.

De kinderen hebben zelf fossielen gemaakt met gips en klei en zijn daarna naar buiten gegaan om met een grondboor monsters te nemen. Zo konden we bekijken wat er diep onder de grond zit en dit onderzoeken onder een echte microscoop.

Kortom een ontzettend leuke en leerzame ochtend!

Vanwege de grote belangstelling organiseren wij op 26 mei nog een extra ochtend “Hoe word ik een stenen- en fossielen onderzoeker?”.
Geef je maar snel op, want we hebben maar ruimte voor 18 kinderen.
Je kunt je opgeven bij Weena Oskamp-Rantong, per email ivnhl-kinderactiviteiten@outlook.com of telefonisch via 06 5470 5501.
Trek kleren aan die vuil mogen worden, want we gaan hard aan het werk. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage zou fijn zijn.

Voor meer informatie over IVN, zie www.ivn.nl/heeze-leende

Laat hier je reactie achter