Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Boek 'Van GezondDorp naar GezondLand' gepresenteerd

19 mei 2019 - 14:45

LEENDE - Zondag 19 mei werd alweer de tweede LCHF Belevingsmarkt in Leende gehouden. Deze editie vond plaats bij Fletcher Hotel-Restaurant Jagershorst in de tuin, de oprijlaan en de parkeerplaats maar ook op de benedenverdieping waar diverse presentaties werden gehouden. Hoogtepunt van deze dag was de boekpresentatie 'Van GezondDorp naar GezondLand'. 

Bij de diverse standjes was informatie over een gezonde leefstijl te verkrijgen. Zo was er is aandacht voor goede, eerlijke voeding; voor voldoende beweging; voor ontspanning & sociale contacten; en voor slaap & bioritme. Dat zijn namelijk dé pijlers waarop een gezonde leefstijl is gebaseerd. En daarmee dé manier om vitaal oud te worden. Naast diverse ‘marktkramen’ waar informatie op te halen was, waren er lezingen, trainingen en (kook-)workshops te volgen.

In het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’ vind je antwoord op de vragen: “Hoe pas je je levensstijl aan om zo vitaal mogelijk oud te worden? Welke belangrijke rol speelt voeding daarin en waarom?”. Het boek bevat de zeven basisprincipes van de gezonde leefstijl die wordt uitgedragen binnen het project GezondDorp in Leende. Ook bevat het boek koolhydraatarme recepten en handige weekmenu’s. Uniek is dat de oprichters, deelnemers én lokale ondernemers van GezondDorp Leende hun ervaringen en enthousiasme delen. Hun praktijkverhalen en favoriete recepten helpen de lezer om ook deze gezonde leefstijl te omarmen. Ze leren hoe ze weer de regie kunnen nemen over hun eigen gezondheid: verbetering van energieniveau en kwaliteit van leven. 

Wie is de ‘auteur’ Stichting GezondDorp?
In juni 2016 toonde men tijdens de jaarlijkse THEMA-dagen van het St. Anna Ziekenhuis een presentatie met vitaliteitscijfers van de regio zuidoost Brabant. Op veel risicofactoren voor hart- en vaatziekten scoorde deze regio slechter dan landelijk gemiddeld. Extra opvallend was dat gemeente Heeze-Leende binnen de regio meer overgewicht had, terwijl de actieve sportdeelname juist hoger was. Voor sportarts Hans van Kuijk en huisarts Norbert van den Hurk dé reden om eind 2016 het project GezondDorp in Leende te starten.

Hun bottom-up aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen; waar de heren hadden gehoopt dat een groepje van 30-50 deelnemers zou ontstaan, werden dat er 5 keer zoveel! Er zijn 240 deelnemers die kozen voor een aanvangsmeting en vervolgmetingen om de drie maanden. Behalve de officiële deelnemers zijn er in GezondDorp Leende trouwens veel meer mensen bewuster gaan eten en leven. Dat is misschien wel de allergrootste winst op weg naar een samenleving waarin we op een vitale manier oud worden.

Michel van Schaik van Rabobank Nederland nam het allereerste boek in ontvangst en was vol lof over het initiatief maar zeker ook de professionele uitwerking. ''De kosten voor de gezondheidszorg stijgen enorm en dat zal altijd zo blijven. Het heeft te maken met onze levensstijl dat we steeds ouder worden en steeds meer zorg nodig hebben. Wanneer we eens beginnen met gezond eten is dat een mooi begin. Ik draag het graag uit in het hele land, heel Europa waarna we vanuit Leende de wereld veroveren.'' 

Boek bestellen
Is je interesse gewekt en wil je het boek 'Van GezondDorp naar GezondLand' bestellen dan kan dat via de website www.gezonddorp.nl. Verder is het boek te koop bij kantoorboekhandel Lektura in Heeze, bij PLUS Smetsers in Leende en bij de huisartsenpraktijk in Leende.

Laat hier je reactie achter