Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Dirk Hezius wint E-waste race Brabant Blink 2019

5 oktober 2019 - 09:00

HEEZE - Basisschool Dirk Hezius uit Heeze wint de E-waste Race Brabant Blink 2019! In totaal haalden de 11 deelnemende basisscholen 22.198 elektronische apparaten op in de gemeenten Helmond, Heeze-Leende, Nuenen, Someren, Asten, Ommel, Laarbeek, Bakel, Deurne en Gemert. Basisschool Dirk Hezius is met 3.277 apparaten en een score van 2.866 de winnaar van de E-waste Race. Wethouder van gemeente Heeze-Leende Frank de Win overhandigde de leerlingen de prijs, een schoolreis naar De Ontdekfabriek in Eindhoven.

De afgelopen weken hebben de leerlingen van verschillende basisscholen zich ingezet om zo veel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. De leerlingen van groep 6 van Basisschool Dirk Hezius (Heeze), De Dassenbrucht (Nuenen), De Vlier (Helmond), De Birgantijn (Someren), Toverkruid (Asten), Toverkruid (Ommel), De Muldershof (Laarbeek – Beek en Donk), ’t Einder (Gemert), De Wentelwiek (Nuenen), De Bakelaar (Bakel), De Birgantijn (Deurne) deden mee aan de wedstrijd.

Inwoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een stofzuiger met een gezicht erop, een dvd-speler en bijna tweeduizend kabels en snoeren aan huis ophaalden. Maar de kinderen in Heeze hadden nog meer ideeën om het beste resultaat te behalen. Zo werd op verjaardagen gevraagd om elektrische apparaten, werden verschillende zolders opgeruimd en werd er bij de Albert Heijn gepost. Terecht was wethouder Frank de Win trots op de inzet van de kinderen en onder luid gejuich mocht hij de eerste prijs aan een van de leerlingen overhandigen: met de hele klas naar De Ontdekfabriek in Eindhoven waar ze bijvoorbeeld allerlei oude apparaten uit elkaar mogen schroeven om van de losse onderdelen weer nieuwe uitvindingen te bouwen.

Ook de directeur van afvalinzamelaar Blink, Mark Vaal, was onder de indruk van de enorme opbrengst en wist te melden dat de 11 scholen samen meer dan tienduizend kilo elektronisch afval inzamelden in vier weken!

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het niet apart wordt aangeboden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt.

Nationale Recyle Week
De E-waste Race Brabant Blink valt dit jaar vlak voor de Nationale Recycle Week. Gemeenten, producenten en retailers willen hiermee Nederlanders overhalen hun afgedankte elektronische apparaten vaker in te leveren bij de juiste e-waste inleverpunten. De campagne 'Iedereen Recyclet' start op 14 oktober.

Laat hier je reactie achter