Toegankelijkheid stickers uitgereikt door wethouder

12 oktober 2019 - 12:55

HEEZE-LEENDE - Afgelopen week was het de week van de toegankelijkheid en ook in de gemeente Heeze-Leende werd daar aandacht aan besteed. Maandag 7 oktober is de Week van de Toegankelijkheid gestart. Dit jaar helemaal in het teken van vrij tijd. Op meer dan 150 plaatsen in het land zijn grote en kleine activiteiten gepland. Mensen met een beperking moeten ook in hun vrije tijd kunnen kiezen wat ze doen. Zonder belemmeringen.

Voor de meeste mensen is het heel gewoon: je vrije tijd vul je zelf in, je doet de dingen die je zelf wilt doen. Voor bijna 20 procent van de mensen is dit geen vanzelfsprekendheid. Dit heeft alles te maken met de toegankelijkheid van bijvoorbeeld musea, horeca, sportclubs, attractieparken en natuurgebieden. Die kan beter. Er zijn genoeg voorbeelden waar het al goed gaat. De Week staat dit jaar daarom in het teken van toegankelijk recreëren en doen wat je zelf wilt.

Wethouder Jan de Bruijn reikte in die week een aantal toegankelijkheidsstickers uit nadat eerder een aantal vrijwilligers een schouw uitvoerden om te kijken of alles in orde was en mogelijk om nog enkele tips te geven ter verbetering. Met een aantal eisen en richtlijnen gingen de vrijwilligers op pad en kwamen erachter dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen met een beperking overal terecht kunnen. 

Bij de gelegenheden waar afgelopen week de felgroene sticker werd uitgereikt was dat wel het geval. Handboogvereniging Rozen van Oranje in Heeze en Natuurbegraafplaats Schoorsveld kregen een felgroene toegankelijkheidssticker uitgereikt door wethouder De Bruijn. Ook bij DOSL in Leende was alles perfect in orde. Zij ontvangen de sticker op een later tijdstip omdat zij gesloten zijn momenteel vanwege de herfstvakantie. Friso Kraayvanger is een van de ambassadeurs die zich inzet om Heeze-Leende zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.

''Als voorbeeld neem ik even de handboogvereniging in Heeze. Naast het feit dat alles hier meer dan goed was is het een uitstekende sport voor minder valide mensen. Zelf zit ik al vele jaren in een rolstoel. Toen we aanwezig waren om de sticker op te plakken heb ik een paar pijlen geschoten en dat gaat echt goed. Ik raad mensen in een rolstoel zeker aan dit eens te proberen.''

''We zien in de gemeente Heeze-Leende dat lang niet alle openbare gebouwen makkelijk toegankelijk zijn voor minder valide personen maar ook de trottoirs zijn nog lang niet overal in orde. We zijn op de goede weg maar er is nog veel werk te doen'', aldus Cintha Bax. De ambassadeurs en de werkgroep blijven bezig om nog meer locaties in de gemeente te schouwen, aanwijzingen voor verbeteringen te geven en hopelijk ook in 2020 weer groene toegankelijkheidsstickers uit te delen.

Laat hier je reactie achter