Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Geweldig concert Slavisch koor in Leende

20 oktober 2019 - 14:15

LEENDE - Na een gedegen voorbereiding door de Stichting “Behoud Kerkgebouw Sint-‘Petrus Banden Leende” en de concertcommissie van het Helmonds Slavisch Koor, vond zondag 13 oktober een concert plaats. Het mooie weer, hetgeen in de kerk voor een warm licht zorgde, en de hartelijke ontvangst van het koor door de vrijwilligers van de Stichting zorgde voor een positief gevoel ten aanzien van de uitvoering van de Slavische liederen die op het programma stonden.

De koorleden, de dirigent en de solisten waren tijdens het inzingen al onder de indruk van de akoestiek van de kerk. Dit kon wel eens een mooi concert worden , was het alom aanwezige gevoel. Dat het middenschip van de kerk rustig volstroomde , onderstreepte dat gevoel bij alle aanwezigen. Na de inleiding van de voorzitter Dhr.Joop  Kummeling zong het koor onderleiding van hun dirigent Antoine van Wanrooij in het eerste gedeelte gezangen uit de Russisch orthodoxe liturgie, een mooie impressie van de Slavische kerkmuziek.

De akoestiek van de kerk maakte het mogelijk  dat met name de gedragen gedeelten zeer zacht gezongen konden worden;de  muziek en de bedoeling daarvan kwamen daardoor goed tot zijn recht en maakte  een weldadige stilte mogelijk  in de mooie ruimte .

Tijdens het intermezzo zongen enkele solisten van het koor , sopraan, alt en bas bekende en wat minder bekende Slavische liederen ; hierbij begeleid door de dirigent op zijn accordeon hetgeen voor een ontspannen sfeer zorgde waarbij toehoorders blijk gaven van herkenning van sommige stukken en getuige waren van het enthousiasme van de uitvoerende zangers en dirigent. Een spontaan en welverdiend applaus viel hen ten deel.   

Het tweede deel van het concert bestond uit wereldse liederen uit de Slavische landen. Herkenbare emoties van alledag , die deel uitmaken van het bestaan van mensen over de hele wereld , werden op voortreffelijke manier vertolkt door  het koor en  de diverse solisten, die regelmatig weer werden begeleid door de dirigent met zijn accordeon. De toelichting op de liederen door mevr. Wil Smits van het HSK  maakte het in- en aanvoelen van de emoties in deze liederen uitstekend mogelijk, zodat na het laatste nummer , Stenka Razin, een luid applaus klonk in de kerk.

Zowel de Stichting uit Leende, het bestuur en zangers van het koor, als ook de trouwe aanhang van het koor waren unaniem van mening dat dit een heel bijzonder en mooi concert was in een voortreffelijke ambiance.

Laat hier je reactie achter