Wapenhandel ook in Heeze-Leende toegenomen

21 oktober 2019 - 07:00

HEEZE-LEENDE - De politie registreert steeds meer zaken van wapenhandel. De provincie Noord-Brabgant spant de kroon met de ergste toename van heel Nederland. In ruim tweehonderd Nederlandse gemeenten groeide het aantal zaken en ook in Heeze-Leende nam het aantal toe.

In liefst 209 Nederlandse gemeenten telde de politie dit jaar meer zaken dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de politie die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft geanalyseerd. Sinds de tweede helft van vorig jaar is er landelijk sprake van een flinke stijging van het aantal wapenzaken.

Prioriteit
De ontwikkelingen zijn punt van aandacht voor de politie. Zo bleek eerder dat het gebruik van handgranaten 'alarmerend' toeneemt. Maar ook andere illegale activiteiten worden vaker gezien. De opsporing van handel in zware automatische wapens is niet voor niets prioriteit voor het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Betere registratie is daar onderdeel van en verklaart mogelijk een deel van de flinke stijging. Desondanks hebben we te maken met een groeiende wapenhandel, stelt de politie. "Wekelijks worden er wapens in beslag genomen door onze eenheid. En dat varieert echt enorm, van klein kaliber wapens tot zware en automatische wapens", vertelt wapendeskundige Richard Martens van de politie Zeeland-West Brabant. 

Wat is wapenhandel?
De politie definieert wapenhandel als het illegaal in bezit hebben of verhandelen van bijvoorbeeld vuurwapens als geweren, pistolen en revolvers. Ook handel en illegaal bezit van andere soorten wapens, zoals steekwapens, boksbeugels en handgranaten vallen onder wapenhandel.

Toename in 209 gemeenten
Opvallend is dat in veel Brabantse gemeenten het aantal zaken van wapenhandel de afgelopen periode flink toenam. Vooral in de steden. Zo speelden in Eindhoven dit jaar tot nu toe al 131 zaken, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog maar 75 waren. Ook in bijvoorbeeld Tilburg, Meierijstad en Bergen op Zoom was een flinke stijging. 

In totaal is het aantal wapenzaken in maar liefst 209 van de 355 Nederlandse gemeenten gestegen ten opzichte van vorig jaar. Daartegenover daalde het aantal in 99 gemeenten. Met nog zo'n drie maanden te gaan in 2019 is het aantal wapenzaken in één op de drie gemeenten nu al hoger dan in heel 2018.

Zo vaak zag de politie wapenhandel in jouw gemeente

Politie: meld verdachte zaken
De politie vraagt hulp van burgers bij de aanpak van verboden wapenbezit en -handel. Martens: "Meld het alsjeblieft. Het kan anoniem. En dan proberen wij ervoor te zorgen dat we voldoende informatie kunnen verzamelen om ook deze wapens in beslag te kunnen nemen en te vernietigen. We willen gewoon niet hebben dat er vuurwapens in onze maatschappij zijn."

Politie: 0900-8844
Anoniem: 0800-7000

Bron: RTL Nieuws en politie

Laat hier je reactie achter