Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Lezing: “Plasticsoep: vroeg of laat ligt het op je bordje”

18 november 2019 - 14:15

HEEZE - Op donderdag 28 november houdt Arend Bolt een lezing over de grote hoeveelheid plasticafval die in de zeeën en op alle stranden ter wereld wordt aangetroffen. De lezing vindt plaats in ’t Perron in Heeze (zaal 1.03) en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Plasticafval: dat veel ervan bestaat uit achteloos weggegooide verpakkingen is bij veel mensen bekend. Maar zelfs in allerlei verzorgingsproducten zit plastic, bijvoorbeeld in tandpasta en shampoo. Ook bij het wassen van synthetische kleding komen kleine plasticdeeltjes, microplastics, in het water terecht.

Maar, hoezo komt dit vroeg of laat op ons bord terecht? Plastic flessen en verpakkingen verbrokkelen onder invloed van zonlicht en golfslag tot microplastics. Ons afval wordt gegeten door plankton, kleine vissen en andere kleine dieren, die op hun beurt tot voedsel dienen voor grotere dieren. Bovenaan de voedselketen staan wij. Via mosselen, kreeften en vissen eten we gezellig een hapje mee. Chemicaliën in plastic kunnen allerlei akelige ziekten veroorzaken bij zowel mens als dier.

Arend Bolt, van huis uit afvaltechnoloog, zal in’t Perron een presentatie houden over dit onderwerp. Hij verzorgt vaker lezingen en nam in 2010 deel aan de Beagle-reis, een acht maanden durende tocht om de wereld waarin de complete reis van Charles Darwin werd nagevaren. Tijdens deze expeditie werd onderzoek gedaan naar plastic soep.

Laat hier je reactie achter