Norlandia ontvangt certificaat en label ''Groen Licht''

23 januari 2020 - 11:19

HEEZE - Donderdag 23 januari gingen de kinderen van de twee kinderopvang locaties van Norlandia in Heeze met hun begeleiders naar het gemeentehuis in Heeze. Daar wachtte wethouder Frank de Win van verkeer, beleidsmedewerker van verkeer Michiel Tromp en Anouk Brouns, onderwijsadviseur van Edux voor een hele speciale uitreiking. Terwijl de kinderen aan heerlijke taart met slagroom zaten, werd een korte uitleg gegeven over het keurmerk ''Groen Licht''.

Beide locaties ontvingen uit handen van de wethouder niet alleen een certificaat maar ook het label met bijbehorend schildje. De afgelopen maanden hebben ze bij Norlandia enorm hard gewerkt om de verkeersveiligheid in kaart te brengen en hoe deze beter zou kunnen. Kinderopvang Norlandia is benaderd door Edux om aan het programma ''Groen Licht'' deel te nemen. Dit is een programma om kinderen, ouders en collega’s bewust te maken van de veiligheid in het verkeer. Kinderopvang Norlandia heeft aangetoond door middel van een gevuld portfolio met bewijsstukken dat ze jonge kinderen, ouders en collega’s bewust maken om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer. Met het thema verkeer leren ze de kinderen op een speelse manier de regels in het verkeer. Welke gevaren er kunnen zijn en hoe je veilig deel kunt nemen in het verkeer. 

Keurmerk Groen Licht!
Verkeersveiligheid in de kinderopvang. Zodra een ouder met zijn kind de deur uitgaat, nemen zij deel aan het verkeer. Of het nu in de wandelwagen, op de fiets of in de auto is, vanaf het moment dat ouder en kind buiten zijn, zijn ze automatisch ook verkeersdeelnemer. Daarmee is niet gezegd dat iedere volwassene die met kinderen op pad gaat deze situatie ook gebruikt om kinderen op te voeden tot veilige verkeersdeelnemers. Juist op jonge leeftijd zijn kinderen erg gevoelig voor het inslijpen van routines en ook op jonge leeftijd nemen zij al veel waar van wat in hun omgeving gebeurt.

Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven vangen kinderen niet alleen op, maar vervullen ook een belangrijke taak in het bewust maken van ouders van hun rol in de verkeersopvoeding van de kinderen en hun verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid. 

Michiel Tromp: ''Het zijn de eerste twee locaties in onze gemeente dit dit predicaat ontvangen en daar zijn we enorm trots op. Als gemeente juichen we het enorm toe dat er al op jonge leeftijd aandacht is voor het verkeer. We gaan in ieder geval verder met het project en ook volgend jaar zullen we weer nieuwe locaties aanpakken.''

Onderwijsadviseur Anouk Brouns van Edux is apetrots. ''Wat jullie allemaal gedaan hebben in zo'n korte tijd is heel erg knap. Een prachtig gevuld portfolio, een contactagenda en contact leggen met de beleidsadviseur en de wijkagent. Jullie hebben op één punt na de hoogst haalbare score gehaald en dat is een applausje waard.'' 

Met een applaus en het zingen van lang zullen ze leven werd nog even een groepsfoto gemaakt waarna de jongste verkeersdeelnemers met de begeleiders weer terug gingen naar de locaties.

Laat hier je reactie achter