Herenboeren De Groote Heide van start in Cranendonck

8 februari 2020 - 16:00

HEEZE-LEENDE - Deze zomer komen de eerste groenten van het land en lopen de varkens en kippen vrij rond. Dan eten de leden van Herenboeren De Groote Heide thuis een andijviestamppot met spekjes of steken ze de barbecue nog eens aan voor een smakelijk varkensfiletlapje of speklapje (of allebei) met gegrilde groenten.

Wat is een Herenboerderij
Een Herenboerderij is een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf van ongeveer 15 tot 20 hectare groot. Een coöperatie van maximaal 200 huishoudens, ofwel 500 ‘monden’, heeft samen een boer (of twee) in dienst die het eten produceren dat de leden willen eten met zo min mogelijk voedselverspilling. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, eieren en vlees van runderen, varkens en kippen. Vanzelfsprekend eten de Herenboeren met de seizoenen mee en is de oogst weersafhankelijk. Kortom, een bijzondere en eigentijdse vorm van duurzaam in je eten voorzien.

Locatie
Tussen Soerendonk en Maarheeze ligt het landgoed de Baronie van Cranendonck. Dit landgoed concentreert zich rondom de resten van het oude kasteel Cranendonck uit de dertiende eeuw en het latere kasteeltje dat dateert uit 1899 en dat nog als gemeentehuis in gebruik is geweest. Herenboeren de Groote Heide gaat hier delen van de landbouwgrond en de bestaande boomgaard gebruiken om voedsel te laten produceren voor hun leden. Op slechts 10 (auto)minuten van Heeze-Leende is de bereikbaarheid van deze prachtige locatie optimaal. Bovendien is een bezoek te combineren met een wandeling in de omgeving, een kopje koffie bij een horecapunt of wellicht deelname aan een van de andere initiatieven.

Inleg en contributie
De coöperatie vraagt een eenmalige inleg van tweeduizend euro per huishouden voor de oprichting van de boerderij plus een wekelijkse bijdrage op basis van het aantal monden. Bij de start van de Herenboerderij zijn binnenkort bijvoorbeeld hekken, rasters, gereedschap en dergelijke nodig, en bestaat de noodzaak van het aanbrengen van irrigatie, eventuele bodemverbetering en de aanplant van bomen, struiken of de aanleg van paden. Dit wordt gefinancierd uit de eenmalige inleg van alle leden.

Los hiervan zijn er jaarlijkse kosten die worden begroot en gedeeld door het aantal personen dat van de boerderij eet. Denk aan pacht, aankoop zaai- en plantgoed, dieren en hun voer, salaris van de boeren, en mechanisatie. Elk lid neemt voor 1 tot 5 monden af van de boerderij. Hoe meer monden je afneemt, hoe hoger de wekelijkse contributie en hoe meer je te eten krijgt. Als voorbeeld: Leden van de eerste Herenboerderij in Boxtel betalen per mond ongeveer 11 euro per week, vegetariërs 6 euro.

Iedere week haal je dan als een van de Herenboeren je voedsel vers van het land, dichtbij. Uiteraard zorgen de boeren dat het voedsel daadwerkelijk van het land is. Streven is vijf soorten groenten per week en drie tot vijf eieren per persoon, in het najaar fruit uit de boomgaard en eens in de zoveel tijd een vleespakket (rund, varken, kip) op bestelling.

Deelname
De Herenboeren zijn samen eigenaar van het bedrijf en zetten ook samen met de boeren de koers uit. De leden bepalen onder andere wat ze willen eten en hoe het voedsel wordt geproduceerd. Een bestuur vertegenwoordigt de leden. Als Herenboer mag je natuurlijk meehelpen op het land, maar dat hoeft niet. Meebepalen verloopt via de Algemene Leden Vergadering en terugkerende enquêtes. Ook zijn er van tijd tot tijd andere activiteiten waaraan Herenboeren vrijblijvend kunnen deelnemen zoals een kookworkshop of kindermiddag.

Rondleidingen
Meer weten? Kijk online op https://degrooteheide.herenboeren.nl daar vind je ook diverse veel gestelde vragen. Of kom echt rondkijken en laat je inspireren bij het landgoed de Baronie van Cranendonck (adres: Cranendonck 1 te Soerendonk in de nabije omgeving van het kasteeltje). Er staan in de komende weekenden meerdere rondleidingen gepland; 15 februari, 1 en 15 maart. Daarnaast is er op woensdag 19 februari een informatiebijeenkomst in Café Zaal De Bellevue in Budel van 20.00 tot 21.30 uur. Aanmelden kan via www.degrooteheide.herenboeren.nl/.

Lid worden kan eveneens online via deze link of vraag om een inschrijfformulier bij de rondleiding of informatieavond.

Laat hier je reactie achter