Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Bij ons ben je een nummer en daar zijn we trots op!

25 mei 2020 - 07:15

HEEZE-LEENDE - Sinds maart 2020 kent gemeente Cranendonck een coöperatieve en natuurgedreven boerderij; Herenboeren De Groote Heide. Twee professionele boeren produceren duurzaam voedsel voor de maximaal 200 leden; nu en in de toekomst. Wil jij ook je eigen groente, fruit, eieren en (voor wie wil) rund-, varkens- en kippenvlees? Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst op zondag 7 juni en word snel het volgende nummer!

Samen duurzaam voedsel verbouwen én eten
Herenboeren staat garant voor samen duurzaam voedsel produceren. Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt verdelen de herenboeren onder de leden. Herenboeren en hun boeren werken zo duurzaam mogelijk en dat zie je terug op het land. De bodemkwaliteit gaat erop vooruit, de natuur kan zich ontwikkelen en het landschap herstelt zich. Zo is het voor mensen én voor planten en dieren een fijne plek om te zijn.

Leden van Herenboeren De Groote Heide eten van landgoed Baronie van Cranendonck. Van grond in Soerendonk waarop hun boeren – met de hulp van vele vrijwilligers – het voedsel produceren dat de leden willen eten. Zo kan een lid dus rekenen op tientallen soorten groenten, fruit en eieren per jaar. Afhankelijk van de keuzes die de leden samen maken komen daar ook bijvoorbeeld kruiden, noten en/of honing bij. En voor wie wil maakt vlees ook onderdeel uit van de ‘oogst’.

Informatiebijeenkomst op zondag 7 juni
Nieuwsgierig? Kom zelf kijken want dat kan weer! Op zondag 7 juni om 14.30 uur organiseert Herenboeren De Groote Heide een informatiebijeenkomst op haar boerderij. Dan vertellen ze je alles over Herenboeren; het concept, de boerderij en de mogelijkheid om lid te worden. En natuurlijk leiden ze je rond over de boerderij; zo zie je bijvoorbeeld waar de varkens en kippen (gaan) scharrelen, waar de fruitbomen worden aangeplant en waar we de uitgifte van de opbrengsten plaatsvindt. Stiekem hopen ze dat je besluit om daarna het volgende nummer te worden! Voor de volledigheid: op dit moment is er nog plek voor zo’n 50 huishoudens van maximaal 5 personen.

Locatie van deze informatiebijeenkomst: landgoed ‘Baronie van Cranendonck’. Dat is een bijzondere en historische plek in Soerendonk. Rondom het kasteeltje brengen de Herenboeren samen met andere lokale initiatieven deze plek weer tot bloei; sinds maart 2020 gebruikt Herenboeren De Groote Heide delen van de landbouwgrond en de bestaande boomgaard om haar Herenboerderij vorm te geven samen met haar leden. Ze ontvangen je graag op zondag 7 juni!

Inschrijven kan via deze link.

Zoveel meer dan een boerderij
Behalve een plek waar eten wordt geproduceerd is een Herenboerderij ook de plaats waar mensen samenkomen; leden spreken elkaar en hun boer tijdens afhaaldagen of op het moment dat ze als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken. Ook is de boerderij de plek waar mooie initiatieven ontstaan. Denk aan recepten uitwisselen, inspirerende workshops en lezingen verzorgen en leuke (kinder-)activiteiten organiseren. Natuurlijk zijn er ook regelmatig rondleidingen; voor de werving van nieuwe leden en ter educatie aan bijvoorbeeld scholieren.

Laat hier je reactie achter