Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Marc Evers 25 jaar directeur Van Engelen & Evers

1 december 2014 - 09:32

Het is een speciale dag bij Van Engelen & Evers bv. Marc Evers is 25 jaar directeur van de label- en stoffenweverij. Hij kijkt met Heeze24 terug op zijn bedrijfsvoering en vooruit naar wat het familiebedrijf nog in petto heeft.

De historie van Van Engelen & Evers start in 1856, toen het bedrijf een start maakte als bandweverij. In 1865 werd ‘Vullinghs’ opgericht, een voor Heezenaren ook bekende fabriek. In 1900 kwam het huidige bedrijf tot stand uit een fusie. Bijna 115 jaar later huist er op het industrieterrein in Heeze een toonaangevende fabriek.

‘Onze nieuwe uitdaging is nu geweven jacquardstof’, zegt Marc Evers. Hij is zichtbaar trots op de nieuwe machines die in het bedrijf huizen en waarmee Van Engelen & Evers een pionier is in de wereldwijde markt. Jacquardstof biedt de mogelijkheid een hele fijne afbeelding in stof te weven, in plaats van die afbeelding op stof  te printen. Het geeft een duurzame, artistieke stof. ‘Als je gewoon iets op canvas print, dat is een kopie’, zegt Evers. ‘Door jacquard te weven krijg je een weergave of impressie van iets.

Twee ontwerpers zetten in de studio afbeeldingen om in weefbare patronen. De machines, speciaal in Italië gebouwd, doen de rest. Daarmee is niet gezegd dat Van Engelen & Evers ineens alleen designerstoffen maakt, waarmee ze overigens wel op de Dutch Design Week stonden. ‘Onze core-business is nog steeds het weven van labels, bijvoorbeeld voor Miss Etam. Maar ook voor het leger, en voor de matrassen van Auping. De kans is heel groot dat iedereen wel ergens in huis een label van ons heeft.’

Open dag

Evers, de 4e generatie, staat voor een spannende periode in zijn carrière. Hij zegt dat hij in zijn loopbaan als directeur drie grote transities heeft gehad. Eerst moest het bedrijf klaargestoomd worden voor een digitale revolutie, een proces van jaren. Daarom moest het bedrijf inspelen op het feit dat de industrie zich steeds meer naar goedkopere landen verplaatste. Inmiddels heeft het bedrijf daarom ook een fabriek in Turkije en kantoren in Hong Kong en India.

‘En nu zijn we dus volop bezig met die jacquardstof op maat’, zegt Evers. Om vervolgens toe te voegen dat er voor de weverij nog veel meer mooie innovaties starten. Het bedrijf neemt een pleister in productie die hartritmestoornissen veel beter- en sneller waar kan nemen dan de gangbare medische methoden.  ‘Ik denk dat we nu in een situatie zitten waarin we fifty fifty voor mode werken en voor industrie, En dat gaat heel gemakkelijk: We mogen dingen voor klanten doen omdat we er toch al binnen zitten.’

Er is één ding dat een beetje jeukt voor Evers. ‘Wij zitten hier op het industrieterrein en ik denk niet dat de gemiddelde Heezenaar weet wat hier speelt. Vroeger zaten we in het dorp, aan de Nieuwendijk (de huidige wijk De Groote Aa) Daar konden mensen nog eens binnenlopen.’ Evers organiseert daarom een open dag op zaterdag 24 januari, waar mensen –na aanmelden- van dichtbij kunnen zien wat er bij Van Engelen & Evers gemaakt wordt. ‘Dat wij hier een bedrijf hebben dat internationaal met design bezig is en veel verschillende dingen ontwikkelt... Dat is toch prachtig?’

Laat hier je reactie achter