ONZE ROB

7 januari 2015 - 14:45

HEEZE - Gisteren zat ik anderhalf uur “opgescheept” met onze inwoner en entertainer Rob Scheepers in zijn voorstelling Afgescheept in het Parktheater te Eindhoven.

Daar stond ie dan. Die grote man op dat grote podium met alleen die stoel, gemaakt van kranten van het Eindhovens Dagblad. Geen ton, geen typetje, alleen de “naakte” Rob. Hij hield zijn oudejaarsconference met daarin een terugblik op 2014. De try-outs op verschillende plekken in de regio en zijn drie optredens in het Parktheater waren in een mum van tijd uitverkocht. Ook niet gek natuurlijk met bijna 20.000 volgers op Twitter, al zijn wekelijkse colums bij diverse media en zijn vele optredens als tonproater in de regio.

Over tonproaten gesproken. Gisteren is mij bekend geworden waarom het zo heet. Elk optreden levert 500 euro op. Gemiddeld 10 optredens per weekend en dat ongeveer 20 weken achter elkaar. Van de 11e van de 11e tot enkele weken na carnaval. Dat is volgens Rob dus een ton.

Rob is Rob. Hij blijft dicht bij zichzelf in deze voorstelling. Hij komt goed voorbereid over, staat ontspannen op het podium, zoekt contact met het publiek en is enorm adrem op de reacties vanuit het publiek. In het eerste deel komen vooral belangrijke gebeurtenissen en opvallende krantenkoppen voorbij. In het tweede deel zie je iets meer de tonproater en zoekt hij nadrukkelijk het publiek op. Zijn taalgebruik is even wennen; algemeen beschaafd Nederlands. In de ton ben je gewend dèt tie wa platter proat.

Ter ondersteuning heeft hij zijn eigen Eindhovens Dagblad editie laten maken met daarin enkele krantekoppen die hij de revue laat passeren. Zoals het auto-ongeluk dat hij van nabij meemaakte en de man die voor de 106e keer in het huwelijksbootje stapte.

Uiteraard komen de grote onderwerpen van 2014 voorbij. Denk aan de MH17 (door hem behandeld met heel veel respect en gevoel), ebola, zwarte piet en Poetin. Maar ook zijn vroegere uitgaansleven in Heeze bij De Cheers komt voorbij (zonder pillen kwam je er niet binnen), het kiezen van kindernamen en zijn sterilisatie. Door Rob’s vriendin omschreven als het leggen van een knoop in zijn kinderbijslagkanon.

Hij spreekt veel over zijn kinderen, hun pasgeboren dochter en zijn vriendin. En natuurlijk over zijn recent aangeschafte heilige koe; zijn AUDI Quattro 4.2 liter Diesel (of zoiets). En zijn voetbalclub PSV mag natuurlijk niet onbesproken blijven

Tot slot doet hij de voorspelling voor het hoogtepunt van 2015; PSV wordt landskampioen. Daar kan ik het niet mee oneens zijn. Het is een mooie voorstelling. Een goede binnenkomer in het theater van de lach.

Is dit het begin van een nieuwe carrière? Volgens mij smaakt dit naar meer. Deze optredens geven hem ongetwijfeld een kick.

Onze Rob, bedankt voor anderhalf uur entertainment en humor.

Uw eenmalige hobby-recensist Jos van Bree

Laat hier je reactie achter