Toegankelijkheid belangrijk: ook in Heeze-Leende

10 oktober 2015 - 09:25

HEEZE-LEENDE - In de week van de toegankelijkheid wordt extra stilgestaan bij de toegankelijkheid van openbare gebouwen. Hoe toegankelijk is bijvoorbeeld een winkel. Kan een persoon in de winkel makkelijk naar binnen? Is er een invalide toilet in een café? We staan er zelf niet of nauwelijks bij stil maar er zijn veel mensen die minder valide zijn of zelfs aan de rolstoel gekluisterd.

Vrijdagmorgen verzamelden enkele vrijwilligers zich in het gemeentehuis bij wethouder Moons waar een korte uitleg werd gehouden over de week van de toegankelijkheid. Coördinator van de toegankleijkheid, Theo Dekkers heette de twee ambassadeurs van www.ongehinderd.nl, Jan van de Kruis en Corry van Tongerloo, welkom en bedankte hen voor de inzet die zij hebben gedaan om de schouw uit te voeren bij enkele winkels. Wethouder Moons benadrukte hoe belangrijk toegankelijkheid is. ''Wij kunnen ons niet voorstellen wat iemand doormaakt met een beperking. We moeten beseffen hoe belangrijk het is dat openbare ruimtes goed toegankelijk blijven en wij als gemeente Heeze-Leende willen graag meedenken en dit initiatief bevorderen.''

Hierop vulde Theo Dekkers aan dat hij een mooi voorbeeld kende uit Leende. ''We hebben aangegeven dat bewoners van Leenderhof de drukke straat moeten oversteken om naar de winkels aan de overkant te kunnen. Hierin heeft de gemeente goed meegedacht en is er op korte termijn een zebrapad gekomen zodat de bewoners veilig kunnen oversteken.'' Volgens Dekkers hebben fabrikanten en architecten nog te weinig in de gaten waar minder valide personen tegenaan lopen in het dagelijks leven. ''Soms is een langere leuning of een handgreep al voldoende.''

In 2013 was de eerste schouw in Heeze en inmiddels zijn Sterksel (2014) en Leende (2015) ook aan de beurt geweest en pronken er inmiddels al enkele tientallen opvallende toegankelijkheidsstickers op diverse deuren van openbare gebouwen. Niet allen het gemeentehuis en de dorpshuizen maar ook winkels hebben de sticker ontvangen. Sinds vrijdagmiddag zijn camping De Zandberg in Leenderstrijp de kapper en het grand-café in Leenderhof in Leende, Latido, Glossy Beads en De Wijnhoeve in Heeze de trotse bezitters van de toegankelijkheidssticker na een schouw van de werkgroep gehandicapten.

Vrijdag waren Marijke, Jos en Willemien op pad in Leende om de schouw uit te voeren en hebben zij de PLUS, Aldi, Dio Drogist Dennis, en bakkerij De Gouden Aar voorzien van deze toegankelijkheidssticker.

Laat hier je reactie achter