“Een kijkje in India, zoals wij dat gedaan hebben”

13 januari 2016 - 12:00

HEEZE - Het is 2013 als het Heezerse echtpaar Jan en Corrie Vincent te voet naar Polen vertrekt. Hun doel? Een eigen plek voor het Kindertehuis van South Indian Positive Network of Chennai (India). Een nieuw onderkomen voor weeskinderen geïnfecteerd met HIV en kinderen van geïnfecteerde ouders. Na een flinke vertraging door problemen met de grond zag het er eind 2015 eindelijk rooskleurig uit. Tot een overstroming Chennai verraste…

De reis ging daarom ditmaal naar India zelf. Nog maar net terug vertellen Jan en Corrie: “Na vier dagen van extreem zware regenval, dreigde er een dam door te breken. Besloten werd om deze midden in de nacht, zonder enige waarschuwing open te breken. Mensen werden totaal verrast door het water. Weggevaagd. Als ze het al overleefden, verloren ze al hun bezittingen!” Ze willen hun verhaal graag met ons delen, want er is hulp nodig. Veel hulp!

De overstroming trof namelijk niet alleen het kindertehuis, waarvoor zij hoofdzakelijk naar India afreisden. Tijdens hun reis bezochten zij daarom het plaatselijke ziekenhuis om daar Zuster Rexline te ontmoeten: “Een non van amper 1,60 meter groot, die op 70-jarige leeftijd niets voor zichzelf nodig heeft. Ze verblijft in een piepklein kamertje, waar ze nauwelijks kan lopen door de hoeveelheid hulpgoederen die ze er verzameld heeft! Een geweldige vrouw, die vele verschillende werkzaamheden verricht en zo voor iedereen klaar staat! Maar ook zij kan het niet alleen…”

Een andere bijzondere ontmoeting volgde op de Don Bosco English Medium School met Aruna. Het echtpaar Vincent ‘adopteerde’ haar en gaven haar zo de kans op een betere toekomst. Voor haar én haar gezin. Als één van de 50 gezinnen in Nederland, maken Jan en Corrie hiermee het verschil voor meisjes uit de allerarmste gezinnen van India door de opleiding gedurende acht jaar te bekostigen. “En” zeggen zij daarover “deze ontmoeting heeft ons nog meer gestimuleerd om nog veel meer sponsors te zoeken!”

Ook het St. Joseph Hospital werd vereerd met een bezoek van het Heezerse paar. “Zo’n 10 healthworkers zijn hier actief. Geen verpleegkundigen, maar gewone vrouwen die hulp bieden waar nodig en bovendien advies geven over zorg en hygiëne!”

Veel gruwelijke verhalen hebben het stel zichtbaar geraakt. “Iedereen zou eens een kijkje in India moeten nemen, zoals wij dat gedaan hebben!” raden zij aan. “Inmiddels is het water gezakt. De schade wordt opgemaakt. Natuurlijk kunnen wij niet heel India helpen.” Toch heeft het echtpaar één vraag recht uit het hart: “Als het bij u misschien ook wel een beetje minder kan, wilt u dan misschien uw steentje bijdragen aan één van onze projecten?”

Een aantal mensen uit Heeze en omstreken, maakt nog steeds maandelijks een bedrag over ten behoeve van het kindertehuis. “Alleen met hun hulp kunnen we dit zo snel mogelijk realiseren! Zeker na deze ramp!” Deze trouwe bijdrages worden door Jan en Corrie enorm gewaardeerd, zich realiserend dat het een langdurig proces is. “Maar in India gaan dingen nu eenmaal anders dan in Nederland.”

Het echtpaar sluit af met: “Om mensen in India te helpen hebben we hulp nodig, want alleen lukt het ons niet! Alle beetjes helpen!”

Wilt u ook een steentje bijdragen aan het kindertehuis? Hulp bieden aan de slachtoffers van de overstroming óf de health workers van het St. Joseph Hospital tegemoet komen? Misschien wilt u, zoals Jan en Corrie, een meisje aan de Don Bosco Medium School sponsoren? Dat kan! U kunt daarvoor contact opnemen met Jan en Corrie via 040 - 8482844 of corjanvincent@hslnet.nl.

Wilt u direct een bijdrage leveren kan dat op rekening NL77ABNA 0493141839 ten name van J.W. Vincent of C. Vincent-Lamberts. Graag vermelden waarvoor uw bijdrage bestemd is. Jan en Corrie Vincent zorgen ervoor dat elke cent die u overmaakt ten gunste komt van het betreffende project. Projectreizen worden door hen uit eigen zak betaald.

 

Laat hier je reactie achter