Enorme ravage in Heeze-Leende door zware storm (video)

24 juni 2016 - 05:30

HEEZE-LEENDE - Wat eerst leek op de eerste tropische mooie dag van het jaar veranderde donderdagavond ineens in een ravage die zijn weerga niet kende. Binnen een kwartier veranderde het mooie weer in een hoosbui die niet alleen veel water gaf maar ook hagelstenen zo groot als tennisballen en een stevige wind die flink wat schade heeft veroorzaakt in onze gemeente. Alle kernen kregen te maken met wederom stevig noodweer dat een spoor van vernieling achterliet.

Zoals aan het begin van deze maand stonden wederom veel straten blank en gek genoeg zeiden mensen op straat na de eerste bui: ''ach ja, dit zijn we wel gewend inmiddels.'' Anders was het dat er nu tientallen bomen en afgewaaide takken door de hele gemeente verspreid lagen. Een boom op de Leenderweg was middendoor gebroken, bomen op huizen, op auto's en een kleine tien bouwtenten van de Brabantsedag hebben het niet gehouden. Ook honderden auto's hebben door de zware hagelstenen een gehavend dak gekregen en dakramen van woningen en autoruiten zijn massaal gesneuveld. Volgens weerman Reinier van den Berg van RTL 4 trok er een zogenaamde 'supercell' over Heeze-Leende. Dit is het zwaarste type onweer dat we kennen en zorgt onder andere voor enorme hagelstenen.

De ravage zal vrijdagmorgen bij daglicht wel geheel duidelijk worden maar dat de gemeente Heeze-Leende niet gespaard wordt voor het noodweer is duidelijk. Hulpdiensten werden wederom massaal ingezet om de schade te inventariseren en alle meldingen één voor één af te werken. Het centrum in Heeze werd wederom afgezet voor het doorgaande verkeer door het hoge water en ook het Strijpertunneltje stond blank. Straten, fietspaden en voetpaden liggen bezaaid met bladeren en takken die zorgen voor gevaarlijke situaties.

De verzekeraars kunnen zich opmaken voor drukke dagen en verwachten vele honderden schademeldingen. Verzekeringsagent Rick Guitjens uit Heeze laat in een eerste reactie weten dat dit de meest extreme schadelast zal zijn van de afgelopen 20 jaar en dat de schade wellicht in de miljoenen gaat lopen in onze gemeente. De opruimwerkzaamheden zullen naar verwachting nog enkele dagen in beslag nemen.

Laat hier je reactie achter