‘Wereldlichtjesdag’ ook in onze gemeente omarmd

13 december 2016 - 08:30

HEEZE - “Het is de verkeerde volgorde,” wordt zondagavond 11 december terecht benoemd. In het Natuurtheater van de Kapellerput herdenken we deze avond namelijk kinderen die veel te vroeg kwamen te overlijden. Noemen we nog een keer hun naam. Steken een kaarsje voor hen op. En zo bracht Linde Uitvaart ‘Wereldlichtjesdag’ ook naar onze gemeente.

Het is een bekende uitspraak: “Geen kind is zo aanwezig als een kind dat wordt gemist”. En zó waar, volgens de sprekers op deze avond. “Dat snappen alleen lotgenoten.” Want waar de wereld voor de omgeving gewoon door gaat met draaien, staat de wereld voor naaste familie en vrienden doodstil. Zo vertelt één van de moeders die een kindje verloor over het moment waarop ze voor de eerste keer weer het schoolplein op kwam lopen: “Zelfs ‘ik weet niet wat ik moet zeggen’ was goed geweest.”

“Net als over mijn andere kinderen praat ik ook nog graag over Stijn.” vertelt deze moeder. “Niet over de overgang naar groep drie. Niet over het zwemdiploma dat hij heeft behaald. Maar gewoon over wie hij was en omdat hij niet vergeten mag worden.” Later op de avond wordt er daarom ook voor Stijn een kaarsje aangestoken en in het grote hart van kaarsjes neergezet.

Het wordt een bijzondere avond, waarin het trio Mari de Bijl passende nummers ten gehore brengt en een minuut van stilte afgesloten wordt door het prachtig gezongen ‘Tears in Heaven’. Maar ook de woorden van Bløf uit het nummer ‘Zo mooi’ bieden troost: “Je was zo mooi, zo mooi. Je had nog mooier mogen worden, maar je kon het niet. En wij blijven altijd op je wachten…”

Met in het midden een hart van lichtjes, een bord met daarop alle namen van de kinderen die zo gemist worden en deze mooie avond vers in gedachten bood de avond vervolgens nog genoeg ruimte om erover na te praten. De chocomel was rijkelijk aanwezig om warm te worden en ook voor koeken was gezorgd. Het voornemen is dan ook zeker om hier volgend jaar een mooi vervolg aan te geven.

Laat hier je reactie achter