Eervolle Dodenherdenking Sterksel

30 april 2017 - 13:12

STERKSEL - In Sterksel werd zondagmorgen de Dodenherdenking gehouden op het oorlogskerkhof op Kloostervelden. Muziekvereniging De Heerlijkheid zorgde voor de muzikale omlijsting tijdens deze Dodenherdenking. Het thema ''Geef vrijheid door'' ken dit jaar het subthema ''de kracht van het persoonlijk verhaal''. Wiel Peerlings verduidelijkte met enkele voorbeelden uit de regio de belangrijkheid van de vrijheid die we nu hebben.

Pastor Thom Spit had het in zijn toespraak over de soldaten die hun leven gaven voor onze vrijheid en de functie van Providentia als ziekenhuis in de Tweede Wereldoorlog. Een gedicht van Lennard Scheepers over diverse standpunten in de samenleving maakte indruk. ''Het heeft geen zin om ruzie te maken, het heeft geen zin om mensen te beoordelen op hun afkomst maar het heeft wel zin om rekening met elkaar te houden.''

Aansluitend legden Lennard en burgemeester Paul Verhoeven een witte roos bij de gedenksteen van verzetsstrijder Henk van Rossum en legden de kinderen bij alle graven een witte roos om hen te eren. 'The Last Post' werd gespeeld waarna de burgemeester een woordje sprak namens het gemeentebestuur. Samen met de wethouders Cuijpers en Van der Rijt legde hij een krans namens de gemeente Heeze-Leende bij het monument op de oorlogsbegraafplaats en klonk het Wilhelmus, afgesloten met een minuut stilte.

Ter nagedachtenis aan de 42 begraven militairen en aan verzetsstrijder Henk van Rossum werden 43 duiven losgelaten en was er na de Dodenherdenking in de recreatiezaal op Kloostervelden nog een kopje thee, koffie of limonade voor de aanwezigen.

Laat hier je reactie achter