PVGE excursie naar  Sterksel

19 juni 2017 - 08:00

HEEZE-LEENDE - De afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van de seniorenvereniging PVGE organiseert  op donderdag 13 juli om 10 uur een excursie in (en naar) Sterksel. Er zal zowel een fietstocht als een wandeling  in en door Sterksel worden gehouden met toelichting. De PVGE biedt haar leden hierbij de toegang en een consumptie aan in het verzamelpunt en startpunt Dorpshuis Valentijn in Sterksel.

Sterksel is een van de kernen van Heeze-Leende met ruim 1300 inwoners. Van 1816 tot 1925 behoorde Sterksel tot de gemeente Soerendonk en Sterksel. In 1925 werd de plaats toegevoegd aan de gemeente Maarheeze. Bij de fusie in 1997 van Maarheeze met Budel tot Cranendonck, werd Sterksel met de gemeente Heeze en de gemeente Leende de nieuwe  gemeente Heeze-Leende .

Sterksel is een bijzondere plaats met een opvallende geschiedenis en fraaie monumenten. Een korte geschiedenis: In 1197 komt Sterksel in het bezit van de Abdij van Averbode en de volgende 600 jaar  beheren de Norbertijnen Sterksel. In de tijd van de Franse revolutie werd het verkocht aan een particulier: Adriaan Pompen uit Leende, waarna het ruim 100 jaar in bezit van hem en zijn familie bleef.  Hierbij breidde het dorp zich uit van 5 naar 16 boerderijen.  Ze hebben zich toen ook ingezet voor de spoorlijn van Weert naar Eindhoven. In 1915 werd het verkocht aan de Maatschappij Heerlijkheid Sterksel, die opgericht werd door  de makelaar Desiree Willems uit Antwerpen. De Maatschappij zorgde voor het smalspoor ten behoeve  van het vervoer van veevoer, meststoffen enz. Er is daar nog een monument voor.
In Sterksel zullen elementen bekeken worden van de periode Averbode, Pompen, N.V. Maatschappij de Heerlijkheid en de nieuwe tijd.

Op het terrein van Kloostervelden zal enerzijds het voormalige klooster met kapel van Providentia bekeken  worden, maar ook de nieuwe wijk met haar woonvormen: Kloostervelden

We hebben plaats voor 15 mensen voor de wandeling en 15 mensen voor de fietstocht. Bij de fietstocht wordt ook Kloostevelden aan gedaan, bij de wandeling niet.
Bij opgaven graag vermelden of je in Sterksel aan de wandeling of de fietstocht wilt deelnemen. De deelname is voor de leden van de PVGE Geldrop/Mierlo en Heeze/Leende gratis, voor anderen €5, (inclusief koffie in Valentijn), ter plaatste te voldoen.
Welkom tussen 9.45 - 10 uur bij Dorpshuis Valentijn, Valentijn 3 in Sterksel.  Eerst zal Gerard Noordman een korte inleiding over Sterksel geven, waarna de 2 groepen hun tocht zullen maken. Begeleid door Gerard Noordman en Leny van Lierop. Naderhand kan men op eigen gelegenheid nog lunchen in het plaatselijk café De Scheep alvorens weer  naar huis te gaan.

Graag aanmelden van te voren bij Max van Hofweegen: maxvHofweegen@gmail.com of telefonisch 0402263334. Er kunnen maximaal 15 mensen per groep mee.

Laat hier je reactie achter