Circus Salto Mortale krijgt vorm door groot kanon

12 augustus 2017 - 08:10

HEEZE - De laatste zondag van augustus nadert. De dag dat alles moet kloppen bij de wagenbouwersgroepen om mee te doen aan de cultuurhistorische optocht. De Rijten bouwen dit jaar 'Circus Salto Mortale' en bij een circus van toen hoort natuurlijk een kanon waarmee een levende kanonskogel wordt weggeschoten.

Big Bullet Bill zal uit een gigantisch kanon vanaf de wagen van De Rijten worden afgeschoten, maar eerst moest het 1500 kilogram wegende gevaarte van bijna 11 meter lang op de wagen gehesen worden. Donderdag aan het einde van de dag moest blijken of de wekenlange voorbereidingen aan het kanon afdoende waren zodat het paste op de stellage op de wagen. ''Ik ga er van uit dat het allemaal precies past'', zegt ontwerper Maarten van der Velden van De Rijten.

De wagen wordt uit de witte tent gereden waarna een kraan het gevaarte optilt. De laatste handelingen werden verricht aan het kanon waarna het gevaarte omhoog getakeld werd. ''Meestal lijken de wagens bij ons redelijk compact en klein maar dat is dit jaar anders. Hij is enorm groot en toch wel supergaaf om te zien.'' De ontwerper is meer dan tevreden. Er was ook geen enkele twijfel dat het kanon niet zou passen bij de wagenbouwers van de vriendenkring.

Wanneer de loop van het kanon op zijn plaats ligt en geborgd is met stevige bouten krijgt de wagen direct beeld. Er is weer plaats in de tent om de laatste twee weken verder te werken aan 'Circus Salto Mortale' bij De Rijten. ''We liggen heerlijk op schema en het bouwen gaat prima.''

Komt dat zien, komt dat zien.....op de laatste zondag van augustus in het centrum van Heeze!

Laat hier je reactie achter