Plaquette voor 60 jaar Brabantsedag bij De Zwaan (video)

26 augustus 2017 - 17:45

HEEZE - Tapperij De Zwaan, het geboortehuis van de Brabantsedag. Op de gevel sierden tot zaterdag al twee natuurstenen herinneringen aan de Brabantsedag en daar is zaterdag een derde bijgekomen. Kunstenares Ine van Lierop maakte een prachtig reliëf uit brons dat zaterdagmorgen werd onthuld in het bijzijn van de nabestaanden van de drie oprichters van het unieke rollende theaterspektakel, de Brabantsedag.

''Deze drie mannen dachten buiten de kaders. Daarom heb ik hen als reliëf ook buiten het kader van de plaquette geplaatst'', legt Ine van Lierop uit. Willy van Kemenade, Cel van der Heijden en Jo Paans zijn de grondleggers van dit magnifieke evenement dat jaarlijks vele duizenden bezoekers naar Heeze trekt. De grondleggers van de Brabantsedag zijn vanaf nu vereeuwigd in een bronzen plaquette op de muur van de Tapperij.

Burgemeester Verhoeven sprak over 60 jaar Brabantsedag en dat er al 2 miljoen mensen naar de optocht zijn komen kijken. ''De Brabantsedag is uitgegroeid tot iets geweldigs. Mijn dank gaat uit naar initiatiefnemer Peter van Kemenade, naar Sjef Cox voor de organisatie en naar kunstenares Ine van Lierop. Voor haar heb ik dan ook een mooie bos bloemen meegenomen.''

Voorzitter van de Brabantsedag Boukje van Ettro was vooral trots. ''Dit evenement moeten we koesteren en laten we afspreken dat we er over veertig jaar weer bij zijn wanneer we honderd jaar bestaan.''

Sjef Cox memoreerde aan het feit dat de drie oprichters van de Brabantsedag de jas uitdeden en de mouwen opstroopte om aan de slag te gaan. De drie jasjes hingen aan de kapstok en werden door nabestaanden van de drie weggehaald alszijnde de onthulling van de plaquette ter herinnering aan de zestigste Brabantsedag.

Een toost werd uitgebracht op de mooie plaquette en het zestigjarig jubileum dat met een luid applaus werd bekrachtigd. De plaquette is financieel mede mogelijk gemaakt door OSBD, Stichting Brabantsedag, Vrienden van de Brabantsedag, gemeente Heeze-Leende, familie Paans en Tapperij De Zwaan.

Laat hier je reactie achter