Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Kunstsmullen: Met smaak gekozen

5 oktober 2019 - 17:30

HEEZE - In het kader van het evenement Kunstsmullen dat van 12 oktober t/m 3 november 2019 weer plaatsvindt in Heeze en voor het eerst ook in Leende en Sterksel, is een fietsroute uitgezet door de natuur en langs een aantal locaties waar kunst te zien is, die recent of in de vorige eeuw is gemaakt door kunstenaars in deze regio. De fietsroute loopt ook langs het Peter van den Braken Centrum.

Heeze was tussen 1880 en 1945 een schildersdorp, waar kunstenaars van heinde en verre naartoe kwamen om enige tijd te werken. In de eerste helft van de twintigste-eeuw sloten kunstenaars uit de regio zich bij hen aan. Als eerste Jan Kruysen en zijn zoon Antoon Kruysen, gevolgd door ondermeer Peter van den Braken, Henriëtte Pessers en A.J. Groenewegen. Vader en zoon Kruysen woonden enige tijd in Heeze, Peter van den Braken streek neer in Sterksel, Henriette Pessers woonde in Leende en A.J. Groenewegen vestigde zich wat verderop in Budel.

Zij schilderden het nostalgische boerenleven. Dat zij ook stillevens maakten is minder bekend.

In het Peter van den Braken Centrum worden nu tijdens het evenement Kunstsmullen – dat zich richt op kunst en op eten en drinken – stillevens van deze kunstenaars getoond, aangevuld met werk van de hedendaagse Eindhovense schilder Cornelis le Mair.

Bij Le Mair en ook bij Groenewegen gaat het in hun schilderkunst om de ‘stofuitdrukking’, dat wil zeggen dat materialen zoals glas, metaal en aardewerk levensecht lijken. Peter van den Braken en Jan Kruysen en zijn zoon Antoon Kruysen hielden zich daar helemaal niet mee bezig. Zij hanteerden een grovere toets en bij hen ging het om een impressie van de werkelijkheid. Of om expressie. Wat te denken van een stilleven met een fles drank, verlepte bloemen en een schoen die nodig opgelapt moet worden? Je zou toch denken dat Antoon Kruysen met dit onbekende werk zijn eigen staat van armoedzaaier wilde uitdrukken. Ook van Antoon Kruysen: het bekende werk ‘De Slacht’, met een ouderwets buiten aan een ladder opgehangen varken. Want ook dat is eten. Een bijzondere expositie met veel werk dat niet eerder is getoond.

Na Kunstsmullen (12 oktober t/m 3 november 2019) is de expositie ‘Met smaak gekozen’ nog t/m 1 december 2019 te zien. U vindt het Peter van den Braken Centrum aan de Heezerweg nummer 2 te Sterksel. Tijdens Kunstsmullen geopend op za en zo van 11.00 tot 17.00 uur. Daarna gelden de reguliere openingstijden op za en zo van 14.00 tot 17.00 uur.

Voor het volledige programma van Kunstsmullen zie kunstsmullen.nl

Laat hier je reactie achter