Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Leende viert Sint Maarten

7 november 2019 - 18:00

LEENDE - Op zaterdag 16 november vindt de jaarlijkse Sint Maartenviering weer plaats in de St. Petrus’ Bandenkerk in Leende. Om 18.30u vertrekt de lampionnentocht, met St. Maarten en de slagwerkers van het Gilde St.-Jan Baptista en gilde St. Catharina en St. Barbara voorop, voor een kleine tour door Leende. Deelnemers aan de optocht verzamelen om 18.15u aan de zijkant van de kerk en ontsteken dan hun lampionnen. Aansluitend aan de optocht begint om 19.00u de gezinsviering in de kerk. Na afloop van de viering is er voor iedere deelnemer een lekker kop warme chocomel met een kleine traktatie. Iedere inwoner van Leende en Leenderstrijp is van harte uitgenodigd mee te lopen om samen met elkaar St. Maarten te vieren.

Zelf een lampion maken? www.leukmetkids.nl/mooie-lantaarns-voor-sint-maarten of www.knutselidee.nl/thema/lampion maar natuurlijk kun je ook je eigen ideeën gebruiken om een mooie lampion te maken.

Maarten was de zoon van een rijke koopman. Lang geleden was hij soldaat in het Romeinse leger.
Op een dag reed Maarten met een groepje soldaten naar een grote stad. Het was koud en mistig. Maarten had zijn lange mantel goed om zich heen geslagen. Zo had hij het heerlijk warm. Ze hadden haast, want ze wilden voor het donker binnen de stadsmuren zijn.

Toen ze bij de stadspoort aankwamen, stapte er plotseling een arme man op hem af. Hij had geen schoenen, geen jas en geen sokken aan, Je kon aan hem zien dat hij het erg koud had. "Wat is er met jou aan de hand?" vroeg Maarten. 'Ach", rilde de man, "ik heb het koud en ik heb zo'n honger". Maarten dacht even na. Hij zou zijn mantel wel willen geven. Maar in die tijd mochten soldaten zonder mantel de stadspoort niet in. De mantel hoorde bij hun uniform. Wat moest Maarten nu doen? Hij kon die arme man daar toch niet zo maar laten staan?

Plotseling kreeg hij een goed idee. "Ik geef hem de helft van mijn mantel. Dan kan ik de andere helft omgeslagen houden!" Hij deed zijn mantel af. Trok zijn zwaard en hakte de mantel in twee stukken. Eén stuk gaf hij aan de arme man. En één stuk sloeg hij zelf om zijn schouders. Daarna pakte hij zijn geldbuidel en gaf de man wat geld. De arme man was erg blij. Nu had hij een mantel tegen de kou en wat geld om eten te kopen. Hij bedankte Maarten en vertrok. En Maarten? Die reed daarna tevreden met zijn soldaten de stad binnen.

Het verhaal van Maarten en de arme man is een oud verhaal. Maarten is door zijn goede daad door de katholieke kerk Heilig gemaakt. Hij is dus een Heilig mens. Daarom staat nu voor zijn naam het woordje Sint. Net als de heilige Sint Nicolaas. Nog altijd vieren we het feest van Sint Maarten. Elk jaar, rond 11 november, gaan kinderen met een lampion bij de mensen langs. Om ze licht te brengen en ze vrolijk te maken.

Laat hier je reactie achter