Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Swaans beton schenkt safety zebrapad aan gemeente

31 januari 2017 - 18:45

HEEZE - Uniek in Nederland en misschien ook wel wereldwijd. John Swaans, eigenaar van Swaans Beton uit Heeze kwam op het idee van het safety zebrapad toen hij in Spanje op vakantie was. Daar werden weggebruikers met lichtjes gewaarschuwd voor mogelijk gevaar. Als ambassadeur van het Nicasiushuis in Heeze kent John Swaans, Rens Guitjens erg goed. Guitjens werd op 11 januari 2013 aangereden op een zebrapad nabij de Kruidvat in Heeze op de Kapelstraat. Hieraan hield Rens blijvend letsel over en ook mevrouw van Gennip is één van de slachtoffers die de laatste jaren is aangereden op een zebrapad in Heeze.

De kennis van de verkeersproblematiek in Heeze, het innoveren van produkten in de infrastructuur door Swaans Beton, gecombineerd met de wetenschap dat er voor zover bekend al vijf aanrijdingen zijn geweest met een persoon op een zebrapad in Heeze, zorgde ervoor dat Swaans Beton een produkt ontwikkelde om zebrapaden extra te beveiligen en dat is met het safety zebrapad gelukt.

Dinsdagmiddag waren Burgemeester Paul Verhoeven, de drie wethouders en de gemeentesecretaris naar Swaans Beton gekomen waar John Swaans een verrassing had voor het college. Ook De heer Guitjens en mevrouw van Gennip waren daarbij aanwezig. In een kort woordje vertelde Swaans waarom hij B&W had gevraagd om naar zijn kantoor te komen hetgeen tot op dat moment niet duidelijk was voor het college.

''In het verleden zijn er maar liefst vijf personen geweest die op een zebrapad in Heeze zijn aangereden waaraan zij letsel hebben overgehouden. Een voorbeeld hiervan zijn de heer Guitjens en mevrouw Van Gennip. De heer Guitjens die op het zebrapad op de Kapelstraat is aangereden en sindsdien minder valide is, zit daardoor in een rolstoel en verplaatst zich in een scootmobiel. Reden genoeg voor mij om te kijken naar de mogelijkheden hier iets aan te doen. Wij bedachten het safety zebrapad waarvan wij het eerste exemplaar aan de gemeente geven, inclusief het aanleggen ervan ter hoogte van het Kruidvat aan de Kapelstraat in Heeze.''

Eenmaal buiten was een voorbeeldexemplaar duidelijk zichtbaar en reageerde het college zeer positief. Zij omarmden het cadeau dat Swaans Beton aan de gemeente Heeze-Leende gaf. ''We zeggen heel graag JA tegen dit cadeau'', aldus wethouder Bosmans. Tegen de schemering was al direct te zien dat het echt werkt. ''Het is getoetst aan de Amerikaanse verkeerswet en die is veel strenger dan die in Nederland. Het zijn LED lampjes die zich overdag opladen en daarna gedurende de tijd dat het donker is licht blijven geven. De combinatie van dit LED armatuur, in deze vorm maakt het een uniek produkt dat moet zorgen voor nog meer veiligheid in Heeze maar ook daarbuiten. Wethouder Van der Rijt gaf aan te willen faciliteren. ''Mochten jullie iets nodig hebben willen we dat graag ter beschikking stellen.''

Swaans gaat ook de aanleg realiseren. Binnen enkele weken zal het eerste exemplaar in de weg liggen. ''We gaan de omwonenden vooraf informeren dat we na negen uur 's avonds gaan werken om de overlast voor het verkeer tot een minimum te beperken.'' Na een aantal maanden zullen de reacties van de weggebruikers aantonen dat dit een innovatief erg goed produkt is dat de weggebruikers waarschuwt. De kosten van een safety zebrapad bedragen ongeveer € 2.500,-Wanneer je de veiligheid in het verkeer kunt verbeteren, moet je dat zeker doen!

 

Laat hier je reactie achter