Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Meer dan 55 jaar vakmanschap bij Van de Vin

11 september 2015 - 12:30

HEEZE – Als zoon uit een boerenfamilie schreef Frans van de Vin zich op 1 maart 1960 in bij de Kamer van Koophandel. Op de boerderij was het hard werken vroeger maar Frans voorzag een toekomst in het opzetten van een timmerwerkplaats, aan de Burgemeester Serrarisstraat 74, die in eerste instantie bedoeld was om van daaruit zijn eigen huis te bouwen. Er kwamen steeds meer opdrachten binnen uit het dorp om onder andere meubels, trappen, deuren en kozijnen te maken maar ook winkels meldden zich bij de timmerman voor het vervaardigen van de inrichting.

Midden jaren zestig maakte zijn werkplaats een prachtige groei door en kocht Van de Vin zijn eerste grote machine, een schaafmachine. In die tijd waren schrootjes erg populair en draaide de schaafmachine overuren om aan de vraag te kunnen voldoen. Van de Vin groeide door en zijn werkplaats in Heeze werd ingeruild voor nieuwbouw aan het Emopad in Geldrop, na 1 jaar toch weer terug naar de vorige locatie aan de Burgemeester Serrarisstraat in Heeze en daarna in 1973 definitief naar de Vondellaan in Heeze waar  hij het bedrijf  verder kon uitbouwen tot een personeelsbestand van ongeveer vijftien personeelsleden en de nodige machines. In 1982 kwamen de twee oudste broers in het bedrijf, Mathee (54) en Anton(53), waarna de twee het bedrijf overnamen op 1 januari 1987. ‘’Ook toen heerste er crisis en moesten we kijken hoe we verder gingen. De concurrentie lag op de loer en wij besloten ons te gaan specialiseren om zo een kwalitatief goed product op de markt te brengen’’, zegt Anton. Sinds die tijd is het specialisme van Van de Vin: houten kozijnen voor de zakelijke markt en is de naam veranderd van Timmerfabriek Van de Vin naar Van de Vin Ramen en Kozijnen.

Groeiend bedrijf
Ondanks de toenmalige crisis wist het bedrijf zich verder te profileren op de zakelijke markt en waren er in 1995 al veertig personeelsleden werkzaam en bleek de locatie te klein. Gedurende een kleine drie jaar werd een pand erbij gehuurd in Geldrop en was het bedrijf op twee locaties gevestigd. In

2001 werd er nieuwbouw gepleegd op De Poortmannen in Heeze en was alles weer gecentraliseerd. ‘’Hierdoor konden we veel efficiënter werken en hadden we met minder intern transport te maken’’, zegt Mathee.

Recessie
Ook Van de Vin ontkwam niet aan de recessie die zich aandiende in 2008. ‘’Op dat moment hadden we ruim tachtig personeelsleden en het doel was om deze allemaal te behouden door nog efficiënter te gaan werken. We hebben het personeel hierin betrokken en kunnen wel zeggen dat het ons aardig gelukt is. Het was echt bikkelen om er doorheen te komen maar met de inzet van iedereen in ons bedrijf hebben we de crisis samen overleefd.’’ Het beste voorbeeld is dat het Van de Vin gelukt is om tijdens de crisis te innoveren en van een half fabricaat een eindproduct weet af te leveren vanaf de fabriek. ‘’Op deze manier konden we het werk behouden, werk naar ons toetrekken en waren we eindverantwoordelijke voor ons product dat in heel Nederland geplaatst wordt’’, zegt Anton.

Mathee voegt hieraan toe dat deze verbetering tot stand is gekomen door iedereen die er werkt. ‘’Intern zijn er verschillende mensen opgeleid en is de kwaliteit erg hoog. Verder is de doorlooptijd teruggebracht van achttien dagen naar zeven dagen en worden problemen die ontstaan, besproken,  opgelost en vooral opnieuw voorkomen. Te denken is bijvoorbeeld aan een beschadigd kozijn dat op de bouw aankomt. Dit willen we voorkomen en dus gaan we op zoek naar de oorzaak, alleen dan kun je een hoge mate van kwaliteit garanderen.’’

Bewustwording en toekomst
Het gehele personeel is zich ervan bewust geworden dat wij deze kwaliteit nastreven. Zij geven aan wat er beter kan en dragen ideeën aan hoe we bepaalde processen kunnen verbeteren. Een voorbeeld is de inrichting van de werkplek en het aanleveren van de materialen. ‘’Technieken bijbrengen dat kan, maar mensen veranderen dat kan niet is veel moeilijker.’’ Toch worden naast de hard skills ook de soft skills aangepakt voor een optimaal werkklimaat. Eind 2009 hebben de broers Van de Vin besloten te gaan investeren in de automatisering. 3D-tekenaars, zijn nauw gaan samenwerken met de andere engineers in de bouw.  En eind 2014 zijn er plannen gemaakt voor het vervangen van de verouderde machines uit de jaren ’90. Het doel voor toekomst? ‘’We willen de beste partner zijn op zakelijke markt en dé oplossing kunnen leveren voor het gat in de gevel. Wij willen de beste partner zijn voor houten kozijnen vanaf ontwerp tot en met de onderhoudsfase.  Op het gebied van advies, enginering, produceren, monteren en uiteindelijk ook beheren.’’

Later dit jaar wordt een stuk van 2500 m2 overkapt waardoor het opgeslagen hout buiten kan liggen.  Daarna worden  in februari 2016 twee nieuwe bewerkingscentra voor de productie gebouwd. Of de broers al denken aan het diamanten jubileum over vijf jaar? Met een schuin oog wel natuurlijk. ‘’Als we in goede gezondheid blijven en we de project overschrijdende samenwerking met onze klanten kunnen uitbouwen zien we dat jubileum met veel plezier tegemoet.’’

Foto 2 is gemaakt door Gerard Staals.

Laat hier je reactie achter