Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Wat als ‘papa’ en ‘mama’ uit elkaar gaan?

7 april 2016 - 07:00

LEENDE - Als kind van gescheiden ouders ben je al lang geen uitzondering meer. Dat maakt het echter niet gemakkelijker! Al lijkt het misschien dat jouw kind er wel door heen huppelt, alle kinderen hebben last van een scheiding. Volgens Yvonne Verhoeven uit Leende wordt de impact van een scheiding op kinderen nog altijd onderschat. In haar praktijk Bijzonder & Wijs te Eindhoven begeleidt ze daarom zowel kinderen als ouders op het gebied van echtscheidingen.

Een scheiding is voor alle betrokkenen niet gemakkelijk. Toch is het een beslissing die genomen wordt door de ouders en die kinderen dus overkomt. Als ouder kun je vervolgens maar één ding doen: proberen de deuken - die je kind oploopt door een scheiding - te beperken. Want zelfs kleine, oppervlakkige deukjes kunnen invloed hebben op het latere leven. Bijvoorbeeld op het moment dat kinderen zelf een relatie aan gaan!

Maar hoe doe je dat? “Door je kinderen te laten begeleiden bij een onafhankelijk persoon. Niet alleen wanneer er (al) problemen zijn, maar vooral ook preventief!” zegt Yvonne daarover. “Dat doen we níét door er een drama van te maken, maar juist door kinderen te helpen de scheiding een plekje te geven én handvatten te bieden ‘hoe’ met alle veranderingen om te gaan! Zie me als een luisterend oor, die met het kind én het liefst beide ouders naar een weg zoekt om met zo min mogelijk kleerscheuren door de scheiding heen te wandelen!”

In de praktijk Bijzonder & Wijs bepalen de kinderen wat ze vertellen. “Niets is raar of vreemd en je kan niets fout doen!” legt Yvonne uit. “Het is daarbij heel belangrijk dat het kind zich veilig voelt. Zo zit ik soms een uur te kleuren, tekenen en knutselen, maar het is ook wel eens voorgekomen dat een meisje haar hond mee nam om een uur te gaan wandelen!” Door middel van deze gesprekken probeert Yvonne onder andere de wensen en pijn van de kinderen goed in kaart te brengen en deze - met toestemming van het kind - om te zetten in tips en adviezen richting beide ouders. “Kinderen leren bij ‘Bijzonder & Wijs’ te zeggen wat ze denken, voelen, willen én waar ze last van hebben.”

“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk ik het vind om vader én moeder aan tafel te houden!” zegt Yvonne. “In onze praktijk moet het belang van het kind altijd voorop staan en daarbij zijn beide ouders belangrijk!” Ook weet Yvonne: “Kinderen hopen na een scheiding dat de ruzies stoppen. Dat maakt het voor de kinderen gemakkelijker om te kunnen wennen aan de nieuwe situatie!” Maar wat als dat niet zo is? Of erger nog: Papa en mama kijken elkaar niet eens meer aan!

“Ik vergelijk het wel eens met kleuren.” legt Yvonne ons uit. “Stel dat moeder geel is en vader blauw, maakt dat het kind groen! Je ex partner afkraken betekent in de ogen van je kinderen, dat je ook hen voor de helft afkeurt!” In haar praktijk biedt Yvonne daarom hulp aan bij alle aspecten van een scheiding. Naast de begeleiding van kinderen, biedt ze zo ook ouderbegeleiding of complete gezinsbegeleiding. “Veel kinderen zie ik na jaren weer terug, omdat er zich bijvoorbeeld een stiefouder heeft aangediend. Maar ook de impact van een verhuizing, een verandering van school of de vorming van een samengesteld gezin mag niet onderschat worden!”

Heb jij behoefte aan een praatje met Yvonne? Bekijk dan gerust eens haar website of ontdek de veelzijdigheid van Yvonne’s praktijk op haar Facebookpagina.

Laat hier je reactie achter