Nieuwkomers in de natuur van Heeze-Leende

1 mei 2014 - 13:00

We zijn bevoorrecht in Heeze-Leende. Jawel, echt bevoorrecht. Welke kant je ook op gaat je komt vrijwel altijd in een natuurgebied terecht. Soms gaan we er dwars doorheen met auto of fiets waarbij we amper iets meekrijgen van het leven in die natuur, maar soms is de ervaring intenser. Tenminste dat hoop ik voor jullie anders profiteer je niet van de schitterende ligging van ons dorp. Dat zou jammer zijn. Een gemiste kans. 

Als we een paar van onze grotere natuurgebieden onder de loep nemen komen we al gauw uit bij de Strabrechtse Heide en het Leenderbos. Maar er is veel meer! We zijn rijk! De Meelakkers, grenzend aan de natuur van het waterwingebied, het Heezerven, de Dolingerputten en de Rieste in Leenderstrijp, de Kasteelbossen, bijna beginnend bij het Zwaantje in het centrum van Heeze, de noordelijke en zuidelijke Groote Heide en het relatief onbekende Valkenhorst, gelegen aan de noordzijde van de Valkenswaardseweg in Leende. In Sterksel hebben we nog de Lange Bleek en de bossen bij Providentia.
Het is niet eens een volledige opsomming dus voorlopig kun je vooruit met het ontdekken er van. Wat is er allemaal te vinden is in die bossen? Ja doei, zoek dat zelf maar uit! Niets leuker dan dat! Er is een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden in deze natuur. Alleen enkele nieuwkomers zal ik even belichten. Welkom heten.

Welkom das! Jullie hebben een waardeloze start gehad in dit leven. Verweesd geraakt door aanrijdingen van pa en/of ma of misschien wel door domme vervolging, wat ook nog steeds voorkomt. Ze hebben jullie in uitgehongerde staat gevangen toen jullie noodgedwongen het veilige nest verlieten en zieltogend bij de uitgang aan het roepen waren. Opgevangen zijn jullie door Das en Boom in Beek-Ubbergen. Ze gingen met jullie voorbij dierenartsen die helaas ook enkele dasjes moesten laten inslapen en ze gaven jullie hoogwaardig voedsel zodat jullie groeiden als kool. Daarna zijn jullie gastvrij onthaald in ons mooie dorp. We hopen dat jullie je weg wel zullen vinden. Jé weg he, niet dé weg. Knoop dat goed in die spitse oortjes van jullie. Auto’s zijn verrekte hard. Te hard.

Welkom wild zwijn. Jazeker, welkom wild zwijn. Oh, jullie voelen je niet welkom? Vangkooien? Negatieve publicaties? Zware geweren? Vloekende boeren? Tja, een beetje te begrijpen is het wel. Een boer doet een hoop moeite zijn gronden te bewerken en in te zaaien en jullie stuiteren daar als gekken doorheen, een woestenij achterlatend. Oh, valt dat wel mee? Nou, ik heb er voorbeelden van gezien die niet meevielen. Mijn advies; houd je een beetje gedeisd op plaatsen waar jullie weinig schade doen dan heb je de kans dat je wordt gedoogd. Blijf weg bij de boeren, die kunnen jullie bloed wel drinken en vlees wel eten. Er past geen clementie in onze landbouwgebieden anno 2014.

Welkom boomkikker! Ooit bevolkten jullie bijna de hele streek. In de tijd van de grote ontginningen zijn jullie massaal verdwenen. Maar op een paar plaatsen in Brabant hielden jullie stand. Vandaar uit zijn jullie weer op het juiste spoor gezet. Jullie ‘bezuignapte’ pootjes zorgen ervoor dat je in je nieuwe leefomgeving een paar meter omhoog kunt klauteren. Om daarna op een braamblad de zon te omarmen. Alle overdag opgeslagen energie gebruik je dan om s’nachts op insectenjacht te gaan. Jullie concerto in d grote terts liegt er niet om. Op zwoele voorjaarsavonden klinkt het tot wel een kilometer ver. Niet iedereen is gecharmeerd van jullie luidruchtige roep. Ik wend me nu even tot de heren boomkikkers, die op deze manier indruk willen maken op de dames.’Heren, kunnen jullie een beetje zachter kwaken? Geciviliseerder? Zodat een bewoonster in de buurt me niet meer hoeft te vragen hoe ze jullie in godsnaam uit moet zetten!’

Zo zijn er nog meer nieuwkomers die minder opvallen. Soorten die zelf hun weg naar onze groene gemeente hebben gevonden.

Welkom.

Klik hier voor enkele foto's van de nieuwkomers.

Laat hier je reactie achter