Boswachtersfetisj voor blauwe dieren

18 mei 2014 - 18:00

In de ogen van de boswachter zijn alle planten en dieren in de natuur zeer waardevol. Elk levend wezen heeft een rol en functie in het natuurlijk systeem. Heeft een eigen schoonheid, bijzonderheid, uniciteit. Toch gaat mijn boswachtershart voor bepaalde dieren sneller kloppen. Blauwe dieren. Wie verwacht nou tussen al dat groen iets blauws aan te treffen? Je ziet groen, groen en nog eens groen. En ineens totaal onverwacht en out of the blue is daar iets blauws. De verwondering is compleet.

Mijn blauwe boswachtersfetisj is op zijn hoogtepunt in februari. Je zou denken: februari? Ja, februari. Bij een zachte winter trekt de heikikker eind februari soms al naar de voortplantingswateren. In Brabant is hij ook altijd eerder dan de rest van Nederland, dus mijn boswachtershart klopt aan het einde van de winter steeds sneller en sneller en sneller.
Op mooie dagen in februari of maart sluip ik naar de vennen in Leenderbos en Strabrechtse heide en bij geschikt weer kun je ze zachtjes horen 'klokken'. Het klinkt als een onder water gehouden fles waaruit de lucht ontsnapt. Ik moet ze zien, zijn ze al blauw? Hoe blauwer, hoe mooier de vrouwtjes het mannetje vinden. Mijn geluk kan niet op wanneer ik de 'blauwen' aanschouw. Bestaat er iets mooiers op deze planeet? En 'gewoon' op de Strabrechtse heide en in het Leenderbos. Zo dichtbij ons allemaal... De heikikker op de foto vond ik overigens in een ven op Strabrecht. Langs een wandelroute.

Maar er zijn nog meer blauwe dieren te vinden in de natuur rond Heeze en Leende. Zo vond ik in maart op de Strabrechtse heide dit mannetje alpenwatersalamander in een ondiep watertje. Het vrouwtje is donkergekleurd, soms ook met blauwige vlekjes. Maar het mannetjes is prachtig grijsblauw met van die tijgervlekken aan de onderkant. Mijn boswachtershart gaat als een gek tekeer. Wat zijn ze mooi blauw. Niet zo felgekleurd als de heikikker, maar zo mooi.

Maar blauwe dieren heb je niet alleen onder de amfibieën. Deze week zag ik het icarusblauwtje. Een dagvlinder die we tegen kunnen komen op Strabrechtse heide, Leenderbos en de aaneengesloten Groote heide nabij Achelse Kluis. Ook hier betreft het een mannetje en hij was hartstikke vers. Het blauw spatte er vanaf en ook al is het een kleine vlinder, mijn hart sloeg een keer over.

Ik zie uit naar de maanden juli en augustus. Dan bloeit de prachtig blauwe klokjesgentiaan en vliegt het gentiaanblauwtje. Iets om naar uit te zien en ik kan niet wachten... En wist je dat zelfs de eitjes van het gentiaanblauwtje blauwig gekleurd zijn?

Klik hier voor de foto's.

Laat hier je reactie achter