Kwakbollen op de ecoducten!

9 juni 2014 - 09:00

Waarschijnlijk zijn we het enige dorp in ons land dat twee natuurbruggen rijk is! Een unicum. Ook de gemeente Heeze-Leende heeft volop meegewerkt aan de realisatie van deze natuurbruggen. Chapeau (hoed), chapeau(hoed), chapeau(hoed), gemeente Heeze. Zouden jullie tegen zijn geweest dan was het veel lastiger geworden deze zeer waardevolle ontsnipperingsmaatregelen aan te leggen.

Wat me opviel bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in januari van dit jaar was dat er met geen woord over de ecoducten werd gerept. Alle belangrijke gebeurtenissen van 2013 passeerden de revue maar de ecoducten werden vergeten. Geeft niets want in januari 2015 komt er een nieuwe kans. Dan kan de burgemeester meteen ook de ontwikkelingen aangeven. Worden de natuurbruggen al gebruikt? Welke diersoorten maken er dan al gebruik van? Burgemeester, u mag putten uit dit verslagje uit eerste hand. Geen dank, ik heb een groot hart.

Begin juni zag ik voor het eerst, het was rond de middag, een ree vanaf het ecoduct Leenderweg naar beneden lopen. Dat betekent uiteraard dat ze er oversteken, maar ook dat het behoorlijk rustig moet zijn op die plek, anders laat een ree zich er echt niet zien. En al helemaal niet overdag! Dat is fijn te constateren. Brabants Landschap doet nu nog een wekelijkse controle op de rasters in verband met eventuele vernielingen. Straks moet dat minder nodig zijn. De (ongewenste) wilde zwijnen maakten meteen al gebruik van het ecoduct om over te steken en zelfs om te zoelen in de poelen die op het ecoduct zijn aangelegd. Ook van de vos zijn al prenten gezien. Ga er gerust van uit dat ook andere zoogdiertjes er gebruik van maken. Maar daar gaan we nog op monitoren zoals dat heet; inventariseren. Letten op onder andere de prenten.

Wat betreft vogels; de witte kwikstaart heeft zich op beide natuurbruggen gevestigd. Hij broedt waarschijnlijk in de stobbenwal die is aangelegd voor klein grut om zich onopvallend langs te verplaatsen. Een natuurbrug wordt natuurlijk niet aangelegd om er vogels te laten broeden maar ze komen er wel. Er bloeien al verschillende soorten planten waar insecten op af komen. Ik zag al een koninginnepage passeren, onze fraaiste vlinder! Op insecten komen zangvogeltjes af, op zoek naar insecten voor hun jongen. In hun ogen is er gewoon een stukje natuur bijgekomen waar eerst een weg lag.

Op de natuurbruggen liggen in een bedje van leem een tiental poelen die tot doel hebben onze amfibieën over te laten steken. Ze kunnen al ‘poelhoppend’ van de ene kant naar de andere zonder dat ze bang hoeven zijn uit te drogen. Al in april doken de eerste kikkers boven op het ecoduct de poel in als ik in de buurt kwam. De eerste schrijvertjes hebben het nieuwe water ontdekt en bootsmannetjes en andere waterkevers hebben zich er gevestigd. Eind mei vonden we in enkele poelen zelfs al kikkervisjes. Kwakbollen noemden we die in Rosmalen. Heb ik altijd een schitterende naam gevonden; kwakbol.

De ecoducten leven mensen!

Laat hier je reactie achter