Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Wildraster langs Somerenseweg?

27 december 2015 - 18:45

HEEZE - De ontwikkelingen gaan door mensen, ook in het nieuwe jaar en ook op natuurgebied. Zo breek ik mijn hoofd de laatste maanden over de Somerense Weg en de dieren die daar sneuvelen. Tussen Heeze en de Vlaamse weg en uiteraard ook op het Somerense gedeelte van deze weg, worden jaarlijks vele reeën, konijnen, vossen, hazen, konijnen en allerlei kleinere dieren doodgereden. Het laatste jaar zijn daar dassen bijgekomen en ook wilde zwijnen.

In mijn ogen zou het goed zijn een raster aan weerszijden van de weg te plaatsen. Niet fraai, maar wel veilig en goed voor beschermde dieren als das en de recent ontdekte boommarter op de Herbertusbossen. Ik heb in het verleden meermaals auto’s in de bermsloot zien liggen na een aanrijding met een ree of door een ongelukkige uitwijkmanoeuvre. Als je bedenkt dat er maar een heel smalle berm ligt en er dan meteen een sloot met aangrenzend bos, dan wil je daar echt niet van de weg raken. Ik rijd hem zelf al helemaal niet graag in het donker vanwege voornoemde situering, veel vrachtverkeer en een hoge snelheid. Een gevaarlijke weg.

De gemeente Someren heeft in 2015 geprobeerd geld bij de provincie vrij te krijgen om een raster langs hun gedeelte van de Somerense weg te krijgen. Dat is nog niet gelukt dus kunnen de gemeentes Someren en Heeze wellicht samen verder gaan? Samen sta je sterker. Er moet een goed plan worden gemaakt, waar de natuurorganisaties graag aan mee willen denken, zodat de Provincie het belang er van in ziet en een groot deel van de kosten voor haar rekening neemt.

Vanuit de natuur is alléén een faunaraster langs de weg een barrière. Een raster is eigenlijk alleen maar aan te raden als er verder ook voorzieningen worden getroffen waardoor ree, zwijn en das wel van de ene kant van de weg naar de andere kunnen blijven uitwisselen. Dat zou kunnen door op een (paar)plaats(en) een tunnel onder de weg door te leggen. Niet alleen buizen dus, want daar gaan wilde zwijnen en reeën niet ‘kruipdoor-sluipdoor’ doorheen, maar een manshoge tunnel waardoor ze gemakkelijk kunnen oversteken.

 

Laat hier je reactie achter