Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Watjeswinters en houtoogst.

15 februari 2016 - 12:53

Ik typ dit verhaal op het moment dat de Kleine Dommel zijn grenzend verruimd. In Heeze is een tijdelijk binnenmeer ontstaan dat vooral vanaf de Strabrechtse Dijk goed te zien is. De grote zilverreigers hebben zich al aan deze nieuwe situatie aangepast en proberen op de ondergelopen weilanden een kikkertje te verschalken. De natuur ligt er kletsnat bij. De winter van 2015-2016 heeft zich gekenmerkt door regen, nattigheid, natte sneeuw, buien en water. Nou vooruit, een weekje in januari hadden we een beetje nachtvorst. Hoera, winter! Maar zelfs deze week was niet droog. In het noorden viel ijzel en hier regen.

Ik kreeg de afgelopen tijd vaak opmerkingen van wandelaars en fietsers die klaagden over de slechte staat van wegen en paden in onze natuurgebieden. ‘Man, wat een modderzooi is het hier! Er is niet meer te wandelen, laat staan fietsen!’. Ja, ik weet er alles van, sorry. Een bos moet af en toe worden gedund en dat doen we bewust niet in het broedseizoen om de broedende vogels en andere (jonge) dieren niet te verstoren. Dat betekent dat een bosdunning in najaar en winter moet gebeuren. Als het dan een periode netjes vriest, zoals het hoort, merk je er wat de paden betreft niks van.

De houtoogstmachines sporen dan niet in en de bospaadjes worden er eigenlijk alleen maar beter van. Maar met zo’n zachte, natte watjeswinter is het huilen met de pet op. In eerste instantie schuif je de werkzaamheden maar een beetje naar voren (als dat past in de planning van de houthandel, die op meerdere plaatsen aan de slag moet) in de hoop dat er toch nog een elfstedentochtwinter komt. Als blijkt dat die Elfstedentocht alleen maar zwemmend en klunend te realiseren is moet de houthandel toch in het verzopen bos aan de slag.

Finaal kapot gereden paden en dreven zijn daarvan het gevolg. ‘Gaan jullie die paden nog een keer opknappen?’ Is dan de volgende vraag van aanmodderende recreanten, de blik gelukkig minder smerig dan het pad. Ja, dat gaan we doen maar dat kan pas als de omstandigheden drastisch verbeterd zijn. Alle nattigheid moet zijn verdwenen. Het heeft geen zin met modder te gaan schuiven. We hebben een droge periode nodig met uitzicht op nog meer droge periodes. Pas dan is het de moeite waard de paden op te schaven en bol te leggen. Wellicht is het dan allang voorjaar of zelfs begin zomer. Feitelijk zijn we zelf schuldig aan dit ongemak door de opwarming van het klimaat. De tol voor onze luxe levensstijl. Zolang dat met de aankoop van een paar laarzen op te lossen is valt het nog mee.

Laat hier je reactie achter