Bezoek voortaan Heeze-Leende24.nl

De website is vernieuwd en is voortaan alleen nog maar te bereiken via www.heeze-leende24.nl. Deze nieuwe url vervangt heeze24.nl en leende24.nl.

Mocht je dus een snelkoppeling op de computer of tablet hebben, verander de url dan.

Voor iedereen die de app van Heeze-Leende24 op zijn mobiele telefoon heeft geïnstalleerd, dienen zij de nieuwe app te downloaden in de stores.

Week van het landschap 16 tot en met 23 oktober

13 oktober 2016 - 10:55

HEEZE-LEENDE - Enkele jaren geleden  werden de twee natuurbruggen die Heeze-Leende rijk is officieel geopend. Ze liggen er echt voor de dieren dus wij als mens deden een stapje terug.  Er was een open dag op de natuurbrug tussen het Leenderbos en Valkenhorst waarop iedereen die wilde kon komen kijken. Het was druk ,maar helaas was het erg nat en glibberig op de kale brug. De mensen gleden nog net niet in groepjes van drie naar beneden, waarbij ze onderweg anderen meesleurden in hun val.  We hebben toen  beloofd, zowel Staatsbosbeheer als Brabants Landschap waar ik voor werk, dat we een paar jaar nadien nog eens een open dag zouden houden op een moment dat de natuurbrug begroeid is en we al weten welke dieren allemaal gebruik maken van deze veilige oversteekplaatsen.

Veel activiteiten.
Die tijd is nu. In de Week van het Landschap die door Brabants Landschap van 16-23 oktober wordt gehouden op het landgoed Valkenhorst in Leende met als infopunt en vertrekpunt, hotel Golden Tulip Jagershorst, Valkenswaardseweg 44 in Leende,  zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud. Kijk maar eens op www.brabantslandschap.nl  wat er allemaal te doen is. Het nestkastjes timmeren voor de jeugd vindt plaats in de Avonturentuin van Jagershorst en blijft een geweldige activiteit. Maar… we hebben ook speciale fiets- en wandelexcursies. We gaan speuren naar sporen van het wild zwijn! Er zijn clinics over natuurfotografie en het maken van Vlogs. Je moet je er wel voor aanmelden want vol is vol. Heel exclusief zijn de excursies naar landgoed de Langakkers van Roel Winters die daar als particulier een paradijs heeft geschapen waar Adam en Eva hun ogen uit zouden kijken. Ook hier weer  aanmelden. Vol is vol.

Van ecoduct tot streekproduct.
Op 23 oktober is er vanaf 11.00 uur een grote streekfair bij Jagershorst. Dat belooft een gezellige middag te worden. Je kunt er proeven van streekproducten maar er is ook veel informatie te vinden over de natuur en al wat daar mee te maken heeft. Rolstoelgebonden en je wilt een keer de natuur in? Er zijn speciale terreinrolstoelen. Pas op: Reeën van rechts hebben voorrang! Ook is op 23 oktober de open dag van de ecoducten waarover ik al eerder schreef. We gaan uitleggen welke dieren er gebruik van maken. We laten het ook zien op filmbeelden die met de cameraval op de brug zijn opgenomen. Maakt de steenmarter gebruik van de natuurbrug? En de egel? Het wild zwijn? Kom maar kijken!.

Filmpremiére.
Onze cineast Mark Kapteijns die al jaren natuurfilms maakt voor Brabants Landschap die trouwens tegenwoordig ook op Omroep Brabant te zien zijn, heeft een aanbieding van Ivo Niehe producties om te gaan filmen in Afrika naast zich neergelegd. Te groot team, te weinig vrijheid om te kunnen filmen wat hij zelf wil. Lekker eigenwijs die Mark. Maar wij zijn er blij mee want hij heeft een werkelijk schitterende film gemaakt over Valkenhorst. Duur 40 minuten. Dat is twee keer zo lang als zijn andere films duren en dan heeft ie verdorie de kraanvogel er nog uitgeknikkerd ook nog ook nog ook! Mijn favoriete vogel.  Ik zei al dat hij eigenwijs is toch? ‘Ja’, zei Mark, ‘hij zat te ver weg op de akker en hij deed te weinig’. Heeft hij de wilde zwijnen kunnen filmen? Laat de geheimzinnige roerdomp zich zien die broedt op de vijvers? Broedt de zwarte wouw nu wel of niet op Valkenhorst? Waarom heeft er tijdlang een kraan staan draaien op een van de vijvers en wat zijn de gevolgen voor de natuur? De film Valkenhorst; diamant in het zand, is de hele week in Jagershorst te bekijken. De film gaat op woensdag 26 oktober in première in de Hofnar in Valkenswaard op groot scherm.

Voor meer informatie over de week van het landschap kunt u kijken op www.brabantslandschap.nl

Laat hier je reactie achter